Říká se mu čertovo lejno. Jde o pryskyřici z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Název surovina získala podle svého zápachu, který se ovšem naštěstí při tepelném zpracování ztratí. Pryskyřice má své využití především ve vegetariánské kuchyni a má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.
Čertovo lejno je koření, které má nezaměnitelnou chuť a zároveň také zvýrazňuje některé další druhy dochucovadel. Využívá se například v indické kuchyni do různých omáček a polévek.
Podle studie z roku 2012 se pryskyřice používala už před mnoha lety jako lék na dětský kašel nebo na zápal plic. Od té doby se prokázalo, že je čertovo lejno prospěšné lidskému zdraví v mnoha dalších ohledech.
Proti bolesti
Čertovo lejno je považováno za lék na bolest. Jeho užívání snižuje migrény. Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti přispívají k relaxaci pulzujících krevních cév v mozku.
Často se používá také při menstruačních bolestech, uvádí Be Body Wise. Pryskyřice reguluje produkci progesteronu, podporuje hladký průtok krve a zmírňuje bolest, čímž zklidňuje menstruační cyklus.
Zlepšuje paměť i zdraví nervového systému
Čertovo lejno prospívá nejen fyzickému lidskému zdraví, ale také tomu psychickému. Používá se, když je člověk ve stresu, zlepšuje paměť a koncentraci, pomáhá také se zklidněním spánkového režimu.
Celkově má pozitivní vliv na nervový systém člověka. Dále pomáhá při trávicích problémech, je vynikajícím pomocníkem proti kožním nemocem a jeho konzumace je prevencí před nemocemi, jako jsou rakovina a cukrovka.
Ačkoli tak má čertovo lejno nehezký název a na první dobrou se možná zdá, že jde spíš o něco negativního, ve skutečnosti vám může pomoci vyřešit mnoho problémů. Koupit ho můžete přes internet i u nás.
Zdroj: NIH, Healthline, WebMD, Be Body Wise
Autor: Šárka Cvrkalová