Dříve byl černý bez považován za magickou rostlinu. Lidé věřili tomu, že jeho větvičky ochrání obydlí před zlými duchy, nebo dokonce před zásahem blesku. Dnes už jsou to sice dávno zapomenuté pověry, přesto je ale rozhodně černý bez rostlinou, která si pozornost zaslouží.
Svou vůní odpuzuje hlodavce. Některé starší hospodyňky ho tak i dnes používají ve svých spížích z tohoto důvodu. Především květy a plody bezu však obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, a proto je dobré vědět, jak je zpracovat.
Plody bezu
Bezinky obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin. V jejich slupce a semenech se dá najít velké množství vitamínů, především A, B a C, píše WebMD. Proto jsou vhodným pomocníkem při posilování imunity.
Kromě toho plody černého bezu pomáhají také při rýmě a nachlazení, bolestech hlavy, ale i bolestech svalů či kloubů. Mají projímavé účinky, jsou tak vhodné při zácpě. Syrové plody jsou nicméně mírně jedovaté, proto je třeba je zpracovat do džemu nebo šťávy.
Květy bezu
Květy bezu je ideální usušit. Tím způsobem v nich uchováte nejvíce léčivých látek a můžete je později využít například do čaje. Dají se ale mimo jiné přidávat také do pečiva. V kombinaci s lipovým květem z nich pak uděláte čaj vhodný proti nachlazení a migréně.
Listy bezu
Málokdo ví, že kromě plodů a květů jsou léčivé také listy černého bezu. Ty se dají stejně jako květ usušit a používat do čajů. Tentokrát půjde o nápoj s močopudnými účinky, který zároveň čistí krev.
Listy bezu se dají použít i čerstvé. Pokud vás například bolí klouby, zabalte je do mokrého ručníku a přiložte na dané místo. Pravidelné vnitřní užívání bezinkových listů je naopak ale nevhodné pro osoby, které mají problémy s ledvinami.
Zdroj: Medical News Today, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová