Z nutričního a zdravotního hlediska jsou černé fazole velice ceněné pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny a obsahují i celou řadu vitamínů a minerálů. Jsou však velice tvrdé, a tak řada lidí upřednostňuje pro vaření raději fazole v konzervě než sušené.
Přínos černých fazolí pro zdraví
Nezanedbatelný obsah železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, zinku a manganu podporuje optimální stav kostí, píše web Healthline. Vápník a fosfor jsou stavebním materiálem kostí, železo a zinek udržují kosti pevné a pružné a posilují i klouby.
Vysoký obsah vlákniny v potravinách se doporučuje lidem s cukrovkou 1. typu, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Vláknina spolu s draslíkem, foláty a vitamíny řady B podporují zdraví srdce. Stejně tak vláknina napomáhá trávení a zdravému stavu střevní mikroflóry. Dokonce je i pomocníkem při regulaci hmotnosti.
Jak lze fazole začlenit do jídelníčku
Černé fazole mají masovou texturu a podle Rehabilitace.info je vegani používají jako chutnou náhražku masa. Pokud se použijí fazole konzervované, doporučují se důkladně propláchnout, aby se snížil obsah sodíku. Suché fazole by se měly před vařením namočit na 10 hodin, aby se zkrátila doba varu a měly optimální chuť a konzistenci. Namáčením se také odstraňují některé oligosacharidy, které způsobují zažívací potíže a nadýmání.
Černé fazole jsou výtečné na polévku, vařené se hodí do salátů, anebo se mohou podávat s česnekem, cibulí a koriandrem.
Snadná tortilla polévka z černých fazolí
Tento recept je přirozeně také bezlepkový, takže je to skvělý nápad na večeři pro hosty s nesnášenlivostí lepku. Tuto polévku lze dělat i ze suchých fazolí, ale pokud hledáte rychlou variantu, stejně dobře poslouží i fazole konzervované.
Co je tortilla polévka
Někteří lidé si myslí, že tortilla polévka dostala své jméno, protože ji podáváte s tortilla chipsy. Tortilla polévka však dostala svůj název podle skutečného vaření natrhaných tortill v polévce. Kukuřičné tortilly se podle Macheesmo v polévce tak trochu rozpustí, mírně ji zahustí a dodají jí úžasnou chuť a texturu.
Potřebné suroviny
Na polévku budete potřebovat: 3 lžíce olivového oleje, 1 velkou sladkou cibuli nakrájenou na kostičky, 3 stroužky posekaného česneku, 1 čajovou lžičku mletého kmínu, 2 chipotle papričky zbavené semínek a nakrájené na malé kostičky, 2 středně velké konzervy fazolí, 1 plechovku kukuřice, 1 plechovku rajčat, 4 nakrájené kukuřičné tortilly, zeleninový vývar, sůl a pepř.
Lze osmažit i na proužky nakrájenou tortillu tak, aby byla křupavá, a použít spolu s limetkou a koriandrem na zdobení.
Pracovní postup
Na rozpáleném olivovém oleji se osmaží cibule a přidají se papričky a česnek. Poté se přidají scezené a propláchnuté fazole, kukuřice a rajčata. Vše se zalije vývarem a přivede k varu. Nakonec se přidají pokrájené tortilly a polévka se vaří, dokud se tortilly částečně nerozpustí a polévku nezahustí. Vše se osolí a opepří podle chuti. Polévka se podává v miskách a je nazdobená křupavými nudličkami tortilly nebo tortillovými chipsy. Výhodou této polévky je, že se může snadno uchovat i v mrazáku a je stejně dobrá.
Zdroj: Healthline, Rehabilitace.info, Macheesmo
Autor: Lída Kropáčková