Rostoucí náklady pivovarů a plánovaný konsolidační balíček se podepíšou na dalším zdražování českého národního nápoje. Ani studie odhadující dopady klimatických změn na pěstování chmelu moc naděje nepřinášejí.
Klimatické změny (a ponechme nyní stranou různé apokalyptické vize) nejsou jen abstraktním problémem, ale neustále probíhajícím jevem, který má různé konkrétní dopady na náš každodenní život.
A to dokonce i v takové zdánlivě banální věci jako je cena piva. Nedávná studie zveřejněná v časopise Nature upozorňuje na významné změny v pěstování chmelu související s měnícím se podnebím.
Vliv klimatu na pěstování chmelu
Vědci z brněnského Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe zkoumali výnos a kvalitu aromatického chmelu v Německu, České republice a Slovinsku. Jejich zjištění ukazují, že stoupající teploty a ubývání srážek ovlivňují dozrávání chmele a snižují obsah alfa kyselin.
Studie předpovídá, že do roku 2050 dojde k poklesu výnosů chmelu o 4 až 18 % a k poklesu alfa kyselin o 20 až 30 %. Chmel obsahuje různé množství alfa kyselin, a čím vyšší je jejich obsah, tím hořčejší je pivo.
Studie navíc zjistila, že vegetační období začalo o 13 dní dříve, což mělo negativní dopad na kvalitu chmelu. A vzhledem k předpokládanému nárůstu sucha v jižní a střední Evropě se podle výzkumníků bude muset plocha, na které se pěstuje aromatický chmel, zvýšit o 20 %.
Adaptace pěstitelů chmelu
Pěstitelé mají několik možností, jak se adaptovat na klimatické změny. Mohou přesouvat chmelnice do vyšších nadmořských výšek, používat zavlažovací systémy nebo pěstovat odolnější odrůdy. Tato opatření jsou však nákladná a ne vždy realizovatelná.
Následky pro spotřebitele
Co to znamená pro milovníky piva? Prvním důsledkem je pravděpodobné zdražení piva, protože nižší výnosy chmelu mohou zvýšit cenu této klíčové suroviny pro pivovary. Kromě toho může dojít ke změně chuti piva, protože obsah alfa kyselin ovlivňuje hořkost.
Pivo však zdražuje i nyní. Na vině jsou rostoucí náklady pivovarů i plánovaný růst DPH na čepované pivo, který chce vláda prosadit. Petr Dvořák v Byznysu ČT24 odhadl, že za poslední dva roky stouply náklady vesměs asi o 20 procent.
Od ledna by navíc čepované pivo mělo být zařazeno do základní 21procentní sazby DPH. Dopady zdražování pocítí spotřebitelé, ale i venkovské hospody, které již nyní bojují s úbytkem hostů.
Zdroj: Martin Mozny, Climate-induced decline in the quality and quantity of European hops calls for immediate adaptation measures, 2023, Byznys ČT24, Delish, Aktuálně, Deník
Autor: Dominika Jandorová