Mnoho lidí ví, že čekanka je modrá květina, která roste podél příkopů a na první pohled zaujme svou krásou. Málokdo ale ví, že se tuhle planou rostlinu vyplatí sbírat a využívat, a to nejen v rámci jejích květů.
Čekanka má jako léčivá bylina celou řadu využití. Její květy jsou léčivé a spousta lidí je doma suší, dělá z nich čaj, nebo je využívá a zpracovává do sirupu. Ne každý si ale uvědomuje, že i její nať a kořeny se vyplatí sbírat.
Každá část čekanky pomáhá jiným částem těla. Proto je dobré vědět, jak tuhle rostlinu využít do posledního kousku a nepřijít ani o nejmenší část jejích léčivých účinků. Prozradíme vám, jak s čekankou nakládat.
Květy pro zdravé oči
Čekanka se dá koupit v mnoha obchodech i sušená, pokud si ji ale sami nasbíráte, není žádný problém její květy usušit i doma. Pak se dají v uzavřených papírových pytlíčcích skladovat v chladnějším prostředí a využívat i celé měsíce.
Čekankové květy jsou dobré pro lidský zrak. Podobně jako mrkev obsahují vitamíny, které očím pomáhají od únavy a jsou prevencí před zhoršením zraku. Čekankový čaj či sirup navíc zvyšuje imunitu.
Celkově pomáhá také proti únavě a při detoxikaci těla, protože ačkoli na vnitřní orgány mají vliv především kořeny a listy, i v květech se mnoho látek ukrývá, a pokud máte trávicí problémy, s čekankovým čajem nešlápnete vedle.
Kořeny pro zdravá játra
Kořen čekanky je skvělým pomocníkem při problémech s vnitřními orgány, především s játry. Ať už nějakou nemocí trpíte, nebo chcete mít jistotu prevence, tahle rostlina je rozhodně správnou volbou.
Ze sušeného a praženého kořene se navíc už mnoho let připravuje náhražka kávy, takzvaná cikorka. Ta neobsahuje kofein, skvěle chutná a podporuje trávení.
Společně s cukrovou řepou, ječmenem a žitem je čekankový kořen náhražkou kávy známé jako Melta. Dá se tedy říci, že pokud někdo miluje kávu, ale nedělá mu dobře kofein, může využít tuto rostlinu jako alternativu.
Čekankové listy pomohou s trávením
Listy čekanky obsahují podobné látky jako její kořen. To znamená glykosidy jako lactucopicrin, terpenové hořčiny, třísloviny, pryskyřice, slizové a minerální látky, cholin a inulin. Ty pomáhají s trávením a detoxikací těla.
Čekankové kořeny a natě je nejlepší sbírat na přechodu léta s podzimem. V současné chvíli je tedy ten nejlepší čas vyrazit do přírody a najít v ní to nejlepší, co se dá. Rozhodně neváhejte a léčivých látek rostliny využijte.
Co se týče receptů, kromě náhražek kávy se dají dělat již výše zmíněné čaje, čekankový sirup, z listů se velmi často dělá také zeleninový salát, do kterého přidáte rajčata, rukolu a kuřecí maso.
Rostlina má zkrátka nespočet využití, a pokud jste dostatečně kreativní, zapojíte ji v kuchyni velmi snadno a vaše děti či váš partner ani nepoznají, že jedí něco opravdu zdravého.
Zdroj: foodandwine.com, webmd.com, mashed.com
Autor: Šárka Cvrkalová