Austrálie je známá tím, že v ní žije spousta zvířat, která jinde na světě nenajdete. Patří mezi ně i mnoho druhů hmyzu. A kupodivu některé z nich místní obyvatelé považují za lahůdku. Například witchetty grub (česky čarodějná larva) na první pohled lákavě možná nevypadá, je prý ale velmi chutná.
Čarodějná larva je tlustý červ žijící ve dřevě. Především domorodí obyvatelé Austrálie se jí údajně nemohou nabažit, uvádí Atlas Obscura. Jde prý o vynikající alternativu běžného masa, která je plná bílkovin.
Křupavá larva z ohně
Pokud jste si doposud larvu představovali jako malého červíka, kterých musíte sníst hrst, abyste se zasytili, vyvedeme vás z omylu. Z čarodějné larvy se líhne můra, která je ve výsledku velká jako lidská dlaň.
I sám červ je tedy poměrně velký. Konzumuje se často syrový, daleko raději ho ale mají Australané připravovaného na ohni, konkrétně ho pečou v horkých uhlících.
Díky tomu je pak údajně pokrm křupavý. Někteří lidé také tvrdí, že má larva máslovou a slanou chuť a připomíná při rozkousnutí popcorn, uvádí Mashed.
Léčivé vlastnosti
Kromě toho, že je larva podle mnohých velmi chutná a výživná, podle serveru Sydney Morning Herald má mít také mnoho léčivých vlastností. Mimo jiné má pomáhat správné funkci střev.
Někteří vědci ale také tvrdí, že má larva účinky podobné viagře. Důvodů, proč byste larvu měli ochutnat, je rozhodně mnoho. Pokud máte odvahu, až se jednou vydáte do Austrálie, určitě se po čarodějné larvě poptejte.
Zdroj: Atlas Obscura, Food & Wine, Tasting Table, Food Navigator, Mashed, Sydney Morning Herald
Autor: Šárka Cvrkalová