Brambory byly za starých časů důležitou složkou potravy na mnoha místech v Čechách. A jinak tomu nebylo ani na Vysočině, kde se tato surovina stala úplným základem. Není se proto čemu divit, že takzvaná horácká kuchyně je tvořena především bramborovými recepty.
Brambory se v horácké kuchyni jedly na všechny způsoby. Velmi oblíbená byla podle webu Prima Ženy především různá bramborová těsta. Někdy se dělala ze syrových brambor, jindy vařených, jindy půl na půl.
Sladká i slaná jídla
Z brambor se na Vysočině připravovala jídla s masem i bezmasá, sladká i slaná. Oblíbené tu byly bramboráky na mnoho způsobů, bramborové krokety, brambory se zelím a uzeným.
Mimo to ale v horácké kuchyni často narazíte také na škubánky s mákem, koblížky, různé řezy a bramborové záviny.
Carapanda
Jedním z jídel typických pro horáckou kuchyni je i takzvaná carapanda. Jedná se o pokrm, který má jako základ samozřejmě opět brambory. Do značné míry se podobá dnešním bramborákům.
Na přípravu pokrmu budete potřebovat kilogram moučných brambor, 3 decilitry mléka, sádlo, pepř a sůl.
Brambory nastrouhejte na struhadle na hrubé nudličky. Ty osolte, opepřete a zalijte mlékem. Nechte těsto 10 minut odpočívat, poté rozehřejte na pánvi sádlo a smažte na něm malé bramborové placky.
Ty se podávají obvykle s kysaným zelím, přidat můžete i kousek uzeného. Na Vysočině byl vždy velmi oblíbený čaj a k tomuto pokrmu se prý skvěle hodí především nějaký ten bylinkový.
Zdroj: Recepty online, Prima ženy
Autor: Šárka Cvrkalová