Máte rádi pizzu, ale chcete vyzkoušet zároveň něco nového? Calzone je možná tím správným tipem pro vás. Jedná se o plněnou zapečenou kapsu z pizzového těsta, ve které najdete všechny suroviny, které se klasicky dávají na pizzu.
Můžete si připravit jeden velký calzone, daleko častěji se ale dělají kapsičky menší. Maminky je rády připravují dětem do školy.
Nebo si je berou s sebou do práce, protože se lehce v mikrovlnce ohřejí a chutnají skvěle i po pár dnech. Zatímco pizza by vám do druhého dne oschla, u calzone to nehrozí.
Kapsy do kapsy
Pokrm pochází pravděpodobně z Neapole z 18. století, uvádí Eater. Tehdy vznikl především jako jídlo na cesty, které se dalo jíst i rukama, zatímco pizza byla považována za civilizovanější pokrm, jehož konzumace je vhodná především u stolu.
Plněné pizzové kapsičky se daly jednoduše zabalit do sáčku či krabičky a vzít na výlet v batohu nebo v kapse.
Ačkoli obvykle jsou calzone spíše menší, dělají se tyto plněné pizzy také ve velké podobě. V takovém případě už se ale o jídle na cesty příliš mluvit nedá.
Recept na calzone
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 500 gramů mouky, 20 gramů droždí, olej, sůl a vodu. V troše vlažné vody rozmíchejte pár lžic mouky a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Ten potom přidejte do zbytku mouky, zalijte směs asi 300 mililitry vody a přidejte 2 lžičky oleje. Vypracujte těsto, které nechte hodinu kynout. To následně rozdělte na zhruba 10 menších kousků.
Každý kousek vytvarujte do malé placky. Tu nazdobte tím, co máte na pizze rádi. Tradičně se používá boloňská omáčka, italské bylinky, sýr, šunka, houby a kukuřice.
Calzone potom přehněte napůl a jejich okraje umačkejte vidličkou. Následně je pečte při 180 °C zhruba 20 minut. Podávají se teplé.
Zdroj: Natasha’s Kitchen, Delish, Tasting Table, Eater
Autor: Šárka Cvrkalová