Čajot: Pro Čechy neznámá zelenina plná vitamínů

Zdroj: Pixabay

Na světě existuje spousta druhů ovoce a zeleniny, které jste pravděpodobně nikdy neochutnali, protože jsou pro náš Čechy jednoduše jen minimálně známé. Patří k nim i čajot, tykvovitá zelenina plná vitamínů. Proč byste ho měli minimálně jednou v životě zkusit?

Čajot je také známý jako chayote nebo mexická okurka. Tato zelenina připomíná svým tvarem i nazelenalou barvou hrušku. Její povrch je zvrásnělý a má drobné trny, dužina uvnitř je ale měkká, průhledná, připomíná vzhledem i chutí okurku. Uprostřed se nachází jedna větší pecka.

Čajot a zdraví

Čajot má velký obsah vitamínu C, zároveň je ale jen minimálně kalorický, píše WebMD. Najdete v něm vysoký obsah draslíku a aminokyselin. Proto také jeho konzumace podporuje trávení.

Zelenina má pozitivní vliv na ledviny a srdce, pomáhá regulovat cukr v krvi, snižuje krevní tlak a také má protizánětlivé účinky. MedicineNet doplňuje, že se dá pokrm konzumovat syrový, ale i tepelně zpracovaný.

Zelenina se dá vařit, dusit i grilovat, využít do salátů, jako obloha k hlavnímu jídlu, ale také do smoothie. Možností je jednoduše spousta.

Dá se sehnat u nás?

Čajot pochází z Mexika a Střední Ameriky. Dnes se pěstuje především v tropických a subtropických oblastech. U nás nemá pro růst vhodné podmínky.

Přesto si ho ale dát můžete. Čajot se dá koupit v některých asijských obchodech, na tržnicích, seženete ho také přes internet. Minimálně vyzkoušet, jak tento jedlý zázrak chutná, byste tak rozhodně měli.

Zdroj: MedicineNet, Healthline, WebMD, Very Well Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz