Na světě existuje spousta druhů ovoce a zeleniny, které jste pravděpodobně nikdy neochutnali, protože jsou pro náš Čechy jednoduše jen minimálně známé. Patří k nim i čajot, tykvovitá zelenina plná vitamínů. Proč byste ho měli minimálně jednou v životě zkusit?
Čajot je také známý jako chayote nebo mexická okurka. Tato zelenina připomíná svým tvarem i nazelenalou barvou hrušku. Její povrch je zvrásnělý a má drobné trny, dužina uvnitř je ale měkká, průhledná, připomíná vzhledem i chutí okurku. Uprostřed se nachází jedna větší pecka.
Čajot a zdraví
Čajot má velký obsah vitamínu C, zároveň je ale jen minimálně kalorický, píše WebMD. Najdete v něm vysoký obsah draslíku a aminokyselin. Proto také jeho konzumace podporuje trávení.
Zelenina má pozitivní vliv na ledviny a srdce, pomáhá regulovat cukr v krvi, snižuje krevní tlak a také má protizánětlivé účinky. MedicineNet doplňuje, že se dá pokrm konzumovat syrový, ale i tepelně zpracovaný.
Zelenina se dá vařit, dusit i grilovat, využít do salátů, jako obloha k hlavnímu jídlu, ale také do smoothie. Možností je jednoduše spousta.
Dá se sehnat u nás?
Čajot pochází z Mexika a Střední Ameriky. Dnes se pěstuje především v tropických a subtropických oblastech. U nás nemá pro růst vhodné podmínky.
Přesto si ho ale dát můžete. Čajot se dá koupit v některých asijských obchodech, na tržnicích, seženete ho také přes internet. Minimálně vyzkoušet, jak tento jedlý zázrak chutná, byste tak rozhodně měli.
Zdroj: MedicineNet, Healthline, WebMD, Very Well Health
Autor: Šárka Cvrkalová