Caesar salát s česnekovým kuřetem a ančovičkami

Zdroj: Pixabay

Když se řekne caesar salát, většina lidí si představí jednoduchý recept, ve kterém se kombinuje kuřecí maso, zelenina, zálivka a křupavé chlebové krutony. Já ho některými ingrediencemi trochu ozvláštňuji, stále jde ale o lehké letní jídlo, které si doma může připravit každý.

Tento salát je vynikajícím způsobem, jak moji rodinu donutit sníst něco zdravého. Všichni totiž milují maso, zeleninu si ale dají jenom v případě, že ji s ním nějakým způsobem nakombinuji.

Co budete potřebovat

Na přípravu caesar salátu budete potřebovat hlávku římského salátu, kuřecí prsní řízek, 100 gramů parmezánu, 2 plátky bílého chleba, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, vejce, lžičku dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, 4 ančovičky, sůl a pepř.

Jako první si vždy připravím maso. To pokrájím na malé kousky a osmahnu ho s prolisovaným česnekem. Česnek posiluje imunitní systém, má antibakteriální a protiplísňové účinky a pomáhá při léčbě nejrůznějších nemocí. V kuchyni ho proto využívám velmi často.

Jak na přípravu salátu

Nakrájejte si chléb na malé kostičky a osmažte je na pánvi s trochou olivového oleje a s česnekem. Vzniknou tak krutony, které se budou k česnekovému masu hodit. Umyjte salát a natrhejte ho na menší kousky.

Připravte si dresink. Smíchejte žloutek, hořčici, citronovou šťávu, rozmačkané ančovičky, sůl a pepř. Za stálého míchání pomalu přilévejte olivový olej, až vznikne emulze. Ančovičky používám, protože jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a také mají vysoký obsah bílkovin.

Na závěr stačí už jenom zeleninu smíchat s připraveným dresinkem, s kuřecím masem a na talíři pak dozdobit česnekovými chlebovými krutony. Na úplný závěr posypte pokrm nastrouhaným parmezánem.

Zdroj: Autorský recept, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz