Indickou kuchyni jsem si zamilovala teprve nedávno. Jsou to asi dva roky, co mě kamarádka vzala do indické restaurace. A já neměla tušení, co si objednat, proto mi doporučila klasiku, kterou by měl ochutnat každý: butter chicken.
Pokrm mi velmi zachutnal, a ačkoli jsem od té doby ochutnala mnoho indických jídel, stále je právě tohle mým nejoblíbenějším. Proto jsem se ho naučila připravovat i doma. Recept na něj není nijak složitý.
Jednoduchá omáčka z kuřecího masa
Na přípravu butter chicken budete potřebovat půl kila kuřecího masa, cibuli, 2 stroužky česneku, strouhaný zázvor, 400 gramů loupaných rajčat, kurkumu, koření garam masala, kardamom, skořici, 5 lžic másla, 150 mililitrů smetany ke šlehání, čerstvý koriandr a pepř.
Kuře pokrájejte na kostičky, osolte, opepřete, přidejte kurkumu a nechte maso 15 minut odpočinout. Potom ho na másle zprudka orestujte. Do pánve po masu dejte zázvor, zarestujte na ní dále česnek a cibuli.
Pak dejte do pánve rajčata, zbytek koření, vše povařte a zalijte smetanou. Do omáčky vraťte maso, povařte ho, a nakonec butter chicken zahustěte zbylým máslem, které omáčku zároveň zjemní. Podává se posypaná čerstvým koriandrem.
Domácí naan
Butter chicken se tradičně podává buď s rýží, nebo s indickým chlebem, kterému se říká naan. I ten si často připravuji doma, nejraději mám ten česnekový.
Na jeho přípravu budete potřebovat čtvrt hrnku vody, lžíci cukru, sáček sušeného droždí, 3/4 hrnku mléka, 3/4 hrnku bílého jogurtu, 100 gramů másla, 4 stroužky česneku, sůl a nasekanou petržel.
Smíchejte droždí s teplou vodou a cukrem a nechte vzejít kvásek. Ten následně smíchejte s ostatními surovinami kromě česneku a másla. Těsto nechte vykynout. Máslo mezitím smíchejte s petrželkou a utřeným česnekem.
Z těsta vypracujte placky, ty potřete česnekovým máslem a dejte je péct. Někdo dělá naan na oleji, já ho raději připravuji v troubě. Peče se asi 20 minut na 200 °C. Chléb se pak servíruje k butter chicken ještě teplý.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová