Burrata a mozzarella mají mnoho společného, přesto by si je lidé neměli plést, protože se jedná o dva rozdílné sýry. Víte, jaké konkrétní rozdíly mezi nimi jsou? A který z nich je pro naše tělo zdravější?
Oba sýry pochází z Itálie. Oba si je spojíme s recepty obvykle plnými zeleniny a bylinek, v každém případě se nicméně jedná o pokrmy trochu jiné. Zatímco mozzarella se hodí k rajčatům a bazalce, burrata se obvykle kombinuje s okurkami, rajčaty a čerstvým pepřem.
Rozdíly mezi sýry
Mozzarella se tradičně vyrábí z buvolího mléka, dnes často i z kravského. Má pružnou, vláknitou texturu, mírně slanou chuť a částečně pružnou, vláknitou texturu, popisuje France 44.
Burrata oproti tomu je v podstatě „obalem“ z mozzarelly, který je plněný směsí smetany a kousků mozzarelly. Má krémovější, jemnější texturu než klasická mozzarella a také lehčí máslovou chuť, vysvětluje The Kitchn.
Hlavní rozdíl je tedy ten, že burrata se v podstatě vyrábí z mozzarelly, není zároveň ale tolik všestranná a daleko častěji se podává samostatně, zatímco mozzarella je mnohdy základem řady pokrmů.
Zdravotní přínosy
Oba sýry jsou pro tělo velmi přínosné. Mají velké množství bílkovin, vápníku a vitamínů skupiny B. Mozzarella má obecně nižší obsah tuku a kalorií než burrata. Proto může být lepší volbou pro ty, kteří sledují příjem kalorií nebo tuků, uvádí La Cucina Italiana.
Oba sýry mohou být součástí vyvážené stravy, pokud jsou konzumovány s mírou. Důležité je brát v úvahu celkový jídelníček a životní styl. Jaký sýr tedy do svého jídelníčku zařadíte vy, záleží čistě na vašich preferencích.
Zdroj: Mary Dissoma, La Cucina Italiana, The Kitchn, France 44
Autor: Šárka Cvrkalová