V dětství jsme možná všichni milovali burizony. Ať už sladké, nebo jen tak bez chuti, jedli jsme je ve velkém. Dnes je spíše známější rýžový chléb, kterému hodně lidí přezdívá „polystyren“. Oba výrobky mají jedno společné: jedná se o pokrmy z pufované rýže.
Pufování je proces, při kterém se rýže stlačuje tak dlouho, dokud nepraskne. Surovina následně nabyde na objemu, člověk má potom pocit, že ve skutečnosti snědl více. A výhodou je, že jídlo nijak neztratí na hodnotě.
Domácí pufovaná rýže
Pokud si chcete pufovanou rýži připravit doma, jde to. Můžete ji využít například při výrobě právě burizonů pro děti, ale také v dezertech a moučnících.
Rýži je nejprve třeba propláchnout a uvařit. Nesmí být příliš tvrdá, ale zároveň dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Je třeba ji zkrátka připravit „tak akorát“. Potom ji dejte na ručník a nechte přes noc oschnout.
Druhý den smažte sušenou rýži nejprve na suché pánvi. Měla by vám začít praskat. Následně rozehřejte v pánvi větší množství rostlinného oleje a rýži do něj vložte. Jakmile nabobtná, máte hotovo.
Jak na dětské burizony
Pokud chcete dětem udělat radost a z pufované rýže jim vytvořit burizony, je to velmi snadné. Stačí do oleje, ve kterém ji necháváte nabobtnat, přidat javorový sirup nebo med, aby rýže získala sladkou chuť.
Po vytažení z oleje můžete burizony ještě obarvit v potravinářském barvivu nebo obalit v cukru. Záleží jen na vás, jak moc chcete svým dětem laskominu ozvláštnit.
Zdroj: Finedining Lovers, Cookist, Mahatma
Autor: Šárka Cvrkalová