Slyšeli jste už o pokrmu s názvem burgoo? Na první pohled může připomínat český buřtguláš. Jedná se ale o pokrm pocházející z Kentucky, ve kterém toho najdete daleko více. A my vás ho naučíme připravovat.
Burgoo je dušené maso, které se připravuje v kombinaci se zeleninou a rajčatovou omáčkou. Směs je hustá a vydatná, částečně připomíná polévku, na druhou stranu je ale dostatečně sytá a dá se jíst jako hlavní chod, popisuje jídlo Tasting Table.
Vynálezcem Francouz?
Jídlo pochází z Kentucky. Existují nicméně teorie o tom, že jeho vynálezcem je ve skutečnosti Francouz jménem Gus Jaubert. Ten během občanské války pátral po jídle, ve kterém by mohl využít jakékoli maso v kombinaci s tím, co bylo právě po ruce.
Někteří lidé tak tvrdí, že se první burgoo dokonce dělalo z masa veverčího, píše History Of Kentucky Burgoo. A další teorie tvrdí, že pokrm lze vysledovat až k domorodým Američanům, kteří jej připravovali jako lovecký guláš.
Jak připravit burgoo
Příprava pokrmu není nijak složitá, zabere nicméně poměrně dost času. Potřebovat budete olej, 4 kuřecí stehna, 200 gramů vepřové plece, sůl, pepř, cibuli, zelenou papriku, 3 mrkve, 6 stroužků česneku, tymián, jablečný ocet, 8 šálků kuřecího vývaru, 200 gramů brambor, mraženou kukuřici a šálek fazolí.
Na oleji nejprve opečte veškeré maso, aby se zatáhlo. Potom ho dejte do pekáče a zhruba 15 minut ho pečte. Následně přidejte k masu pokrájenou zeleninu. Po deseti minutách pečení dejte vše do hrnce a zalijte vývarem.
Směs dochuťte octem, solí a pepřem a nechte vařit na mírném plameni asi hodinu a půl. Potom přidejte brambory a dovařte pokrm tak, aby byly měkké. Potom už zbývá jenom maso obrat od kostí a vrátit zpět do guláše a následně můžete servírovat.
Zdroj: Tasting Table, USA Today, History Of Kentucky Burgoo, Food & Wine
Autor: Šárka Cvrkalová