Burek je pokrm, který má svůj původ v turecké kuchyni. V této zemi má také v současné době mnoho podob. Jedná se o pečené nebo smažené pečivo, které se obvykle plní masovou, zeleninovou či sýrovou směsí.
Dnes je burek oblíbený po celém světě. Je velmi populární v severní Africe, ale také v kuchyních jižních Slovanů, kteří byli ovlivněni úzkým kontaktem s turkickými národy, vysvětluje Balkan Lunch Box.
Narazíte na něj i ve stáncích
Burek se v mnoha zemích podává v pouličních stáncích. Typický je například v Chorvatsku, kde ho mohou čeští turisté ochutnat při večerních toulkách po různých trzích. Obvykle je navíc možnost výběru z několika druhů burku.
V případě, že si jídlo objednáte někde u stánku, bude pravděpodobně velmi mastné, možná z přesmaženého oleje, jednoduše si na něm nepochutnáte tak jako na burku domácím. My vám nyní poradíme, jak si ho můžete ve vlastní kuchyni připravit.
Domácí burek
Na přípravu burku budete potřebovat 200 gramů hladké mouky, 300 gramů polohrubé mouky, vodu a 250 mililitrů oleje. Mouku smíchejte s vodou, přidejte jí tolik, aby vám vzniklo hladké těsto, zhruba jako na chléb.
Vytvořte několik bochánků, které potřete olejem a nechte 30 minut odpočívat. Potom těsto rozválejte na pláty, které opět potřete olejem. Tak jsou připraveny k plnění. Nyní je na vás, kterou náplň zvolíte.
Připravit můžete buď masovou, na kterou budete potřebovat hovězí maso osmahnuté na cibulce společně s česnekem a mletou červenou paprikou. Nebo burek můžete plnit sýrem (ideálně balkánského typu).
Dělají se ale také verze sladké, například s tvarohem nebo jablky. Po nanesení náplně na těsto každý burek srolujte podobně jako klasický štrůdl.
Potom tyto jednotlivé štrůdly umístěte za sebe do kulatého pekáče, čímž vám vznikne tvar šneka. Můžete buď burky skládat za sebe a vytvořit jednoho velkého šneka, nebo péct každý zvlášť a připravit jich několik menších. Takto se potom jídlo peče v troubě na 200 °C zhruba 25 minut.
Aktualizováno dne 4. 12. 2023.
Zdroj: Balkan Lunch Box, YouTube, Kitchenette
Autor: Šárka Cvrkalová