Bulharsko bylo oblíbenou destinací českých turistů za minulého režimu a v posledních letech opět začalo nabývat na popularitě. Co tedy při pobytu v této zemi jihovýchodní Evropy ochutnat?
Stručná historie bulharské kuchyně
Bulharská kuchyně patří mezi typické zástupce kuchyně balkánské, která je kromě Bulharska rozšířená rovněž v Maďarsku, Rumunsku, Albánii a v zemích bývalé Jugoslávie. Na gastronomii těchto států měly vliv např. stravovací zvyky v Itálii, Řecku či Rakousku, přičemž se tyto oblasti vzájemně ovlivňovaly. Především na východě pak existoval stejný vztah i s kuchyní tureckou.
Typické pokrmy bulharské kuchyně
Bulharské pokrmy jsou vesměs lehké a často obsahují čerstvé suroviny. Z masa se připravuje především kuřecí, skopové a rybí. Oblíbené jsou ovšem i další produkty živočišného původu, a to především mléčné výrobky. Důležitou roli hraje rovněž zelenina a ovoce.
Stejně jako u nás, jsou i v Bulharsku populární polévky, ačkoli se od těch středoevropských v lecčem liší. Místní obyvatelé dávají přednost nakyslým polévkám zvaným čorba, případně polévkám studeným. Mezi nimi vyniká především tarator, jež se připravuje z kyselého mléka, okurek, ořechů, česneku a kopru.
Mezi nejznámější pokrmy bulharské kuchyně patří čevapčiči, jehož původ je nutné hledat v turkických oblastech a dnes je oblíbené i u nás. Jeho základem je mleté, nejčastěji jehněčí maso, koření čubrica a cibule. Bulhaři si pak často připravují rovněž musaku, což je zapékaný pokrm z brambor, zeleniny a masa.
V této zemi je populární rovněž šopský salát, který tvoří rajčata, papriky, okurky a cibule, přičemž zelenina je posypaná (na rozdíl od našich variant) sýrem sirene. Místní lidé si také rádi zamlsají, takže neopovrhují ani sladkými pokrmy. Mezi velmi populární jídla patří baklava, jež se sem dostala z východu.
Co se týče nápojů, Bulharsko patří mezi vyhlášené vinařské oblasti. Po celé Evropě jsou populární především červené vína pocházející z této země jihovýchodní Evropy. Oblíbenými alkoholickými nápoji jsou rovněž rakije (pálenka z peckovin) či menta (mentolový likér). Jinak Bulhaři rádi pijí ovocné limonády či kávu.
Bulharská kuchyně z hlediska zdraví
Bulhaři si obecně příliš nepotrpí na těžké pokrmy, takže se jejich kuchyně dá označit za zdravou, a to dokonce za jednu z nejzdravějších v Evropě. Místní jídla jsou totiž vesměs nejen lehká, ale často obsahují sladkovodní a mořské ryby, stejně jako čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou v této zemi k dispozici celoročně.
Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře
Zajímavosti o bulharské kuchyni
- V Bulharsku je oblíbený rovněž přírodní jogurt. Někdy se dokonce uvádí, že tento pokrm vznikl právě v této zemi.
- Bulharská kuchyně se zabývá nejen samotnými pokrmy, ale také stolováním. Sejít se u jídla patří k nejdůležitějším prostředkům společenské soudržnosti.
- Bulhaři si rádi pochutnají také na pivu. U počátku místního pivovarnictví dokonce stáli čeští sládkové. Narazit tu přitom lze na pivo pro Čechy zajímavého názvu – Zagorka.
- V Bulharsku jsou velmi populární tzv. mechany (hospody), které si zachovaly tradiční ráz a typická je pro ně rovněž nabídka národních pokrmů.
- Pokud byste chtěli ochutnat bulharská jídla, nemusíte nutně vyrazit za hranice. Především v Praze je totiž možné navštívit hned několik bulharských restaurací.