Bulgur je základní surovina středomořské kuchyně. V posledních letech se hojně rozšířil i u nás a dá se sehnat prakticky v kterémkoli supermarketu. Funguje v podobných receptech jako rýže. Proč byste ho měli tato lámaná pšeničná zrna do svého jídelníčku zařadit i vy?
Bulgur obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, ale také značné množství vlákniny, uvádí server Britannica. Podle toho je potravina také významným zdrojem manganu, hořčíku, železa, kyseliny listové či vitamínu B6.
Plno vitamínů, málo kalorií
Pokud se rozhodnete do svého jídelníčku bulgur pravidelně zařadit, rozhodně neprohloupíte. Dostanete totiž do těla poměrně velké množství látek, které potřebuje, na druhou stranu ale jen minimum kalorií.
Co se týče nutričních hodnot, jeden šálek vařeného bulguru obsahuje zhruba 151 kalorií. Kromě toho také 34 gramů sacharidů, 6 gramů bílkovin a 7 gramů vlákniny, ale vůbec žádný tuk, píše Healthline.
Pokud držíte dietu, chcete zhubnout nebo jenom toužíte po tom začít jíst zdravěji, rozhodně jde o potravinu, která by na vašem jídelníčku neměla chybět. Podobně jako rýže se dá bulgur zpracovat mnoha způsoby a receptů tak jistě objevíte celou řadu.
Nasladko i naslano
Jedním z nejzákladnějších jídel, které můžete z bulguru připravit, je rizoto. Potravinu uvaříte a potom do ní stejně jako do rýže přidáte to, co máte rádi.
Může se jednat o mleté hovězí maso, kousky kuřecího, tuňáka, ale klidně také jenom o zeleninu a houby, pokud preferujete vegetariánskou verzi.
Bulgur můžete ale připravit také nasladko. Když ho rozvaříte a smícháte s medem či ořechy, vznikne vám lahodná kaše vhodná ke snídani.
Udělat z něj jde ale také nákyp s kompotovaným ovocem. Vyzkoušejte si receptů více a vyberte si sami ten, který vám zachutná nejvíce.
Zdroj: Britannica, Healthline, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová