Pro mnoho lidí je bulgur jednou velkou neznámou. I když jim tento pojem cosi říká, možná vlastně vůbec netuší, co je bulgur zač. Natož aby měli představu, jak se připravuje a jaké pokrmy se z něho dají vykouzlit.
Co je tedy bulgur zač? A proč by se měl v našem jídelníčku objevovat častěji? V dnešním článku vám bulgur blíže představíme a dáme pár tipů, jak si ho doma připravit.
Co je bulgur?
Nejdříve pár slov o tom, co to ten bulgur vlastně je. Je totiž pravdou, že se mu mnoho lidí vyhýbá právě proto, že jej neznají. Nebo v nich evokuje něco příliš zdravého, a tím pádem ne až tak dobrého.
A to je škoda, protože bulgur dokáže zachutnat i těm nejmlsnějším jazýčkům. Co je tedy bulgur zač? „Bulgur jsou nasekaná předvařená pšeničná zrna. K jeho výrobě se používají různé druhy pšenice, nejčastěji tvrdozrnná, ale vyrábět se může například i z pšenice špaldy,“ vysvětluje web Naturálek.
Proč bychom ho měli jíst častěji?
Zatímco někteří nedají na bulgur dopustit a dopřávají si ho poměrně často, jiní ho třeba nikdy v životě neochutnali. Nedali mu šanci ukázat, že se dá připravit na mnoho chutných způsobů.
Proč tedy zařadit bulgur do jídelníčku a vědomě se mu nevyhýbat? „Bulgur je lehce stravitelný a má skvělé nutriční složení – obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály. Zároveň má v porovnání třeba s bílou rýží nižší glykemický index, o to větší obsah vitamínů a minerálů, konkrétně manganu, železa a hořčíku,“ popisuje web Recepty na každý den.
Jak si bulgur připravit?
Existuje mnoho receptů, ve kterých bulgur hraje prim. Připravit si z něho můžete například bulgurové rizoto. Potřebujete: hrníček bulguru, jedno kuřecí prso, dvě rajčata, dvě papriky, dva hrníčky vody, kostku masoxu, jednu cibuli, jeden pórek, sůl, pepř a olej.
Nejdříve připravte bulgur dle návodu. Mezitím si na pánvi nechte rozpálit olej, na kterém osmažte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte omyté a nakrájené kuřecí maso a pokrájenou zeleninu. Osolíte a opepříte podle chuti. Následně budete dusit, dokud maso nebude měkké. Na závěr stačí bulgur přimíchat do zbylých surovin a můžete podávat.
Teplý bulgurový salát s tuňákem
Bulgur je skvělý do salátů, proto si z něho můžete připravit i teplý salát s tuňákem. Připravte si: 40 g bulguru, 60 g tuňáka ve vlastní šťávě, 50 g čerstvé zeleniny dle chuti, lžíci bílého jogurtu, sůl a pepř.
Bulgur uvařte podle návodu. Tuňáka rozdělte vidličkou, smíchejte jej s uvařeným bulgurem. Zeleninu pokrájejte na menší kousky, přidejte ji do bulguru. Vše smíchejte, přidejte lžíci jogurtu, osolte a opepřete podle chuti a můžete podávat.
Zdroj: naturalek.cz, receptynakazdyden.cz, az-recepty.cz, nejrecept.cz
Autor: Natálie Kabourková