Každá země má takové to svoje typické jídlo. U nás je to třeba oblíbené knedlo-vepřo-zelo, které ideálně zapijeme půllitrem piva. V Koreji je nejznámějším jídlem bulgogi. Už jste o něm někdy slyšeli?
Bulgogi je typické korejské grilované jídlo, které obsahuje tenké plátky hovězího masa marinované v omáčce. Maso se následně griluje. Pojďme si o něm říci více.
Co je bulgogi?
Pokud se někdy vydáte do Koreje, určitě odsud neodjíždějte, dokud neochutnáte zdejší tradiční pokrm nazývaný bulgogi.
Bulgogi je nepochybně jedním z nejtypičtějších korejských jídel. Tvoří ho tenké plátky hovězího masa, které se marinují v pikantní sladké omáčce a následně se grilují na prudkém ohni.
Autentická bulgogi marináda kombinuje sójovou omáčku, bílý nebo hnědý cukr a sezamový olej s mletým, strouhaným nebo rozmixovaným česnekem, cibulí a asijskou hruškou.
Podává se všude
Bulgogi je v Koreji natolik oblíbeným pokrmem, že si jej můžete vychutnat prakticky na každém kroku.
„Stoly v korejských restauracích jsou dokonce vybaveny vestavěnými grily na dřevěné uhlí nebo plynovými grily, aby si hosté mohli vychutnat tento ikonický společný kulinářský zážitek,“ popisuje allrecipes.com.
Jídlo jako zážitek
Kouzlo Bulgogi nespočívá pouze v jeho neuvěřitelné chuti, ale také ve společném zážitku. Konzumuje se totiž zpravidla jako skupinové jídlo.
Objednáte-li si bulgogi v restauraci, odejdete odsud s doslova nacpaným břichem. Samotné maso dokáže zasytit, mnohem více vás ale dostane hromada příloh, která se s tímto jídlem podává.
„Bulgogi se nepodává bez příloh známých jako banchan,“ vysvětluje bibigo.com. Přílohy jsou přitom rozmanité a každý si mezi nimi dokáže vybrat.
Pikantní okurkový salát, ochucené vejce v sójové omáčce, restované ančovičky, kořeněné klíčky mungo fazole, sušené mořské řasy, kandované sladké brambory, houbové palačinky, restovaná cuketa, dušený lilek nebo kořeněná zelenina jako špenát, zelí nebo řeřicha.
Chcete si ho připravit doma?
Možná nemáte cestu do Koreje, ale přesto byste chtěli tento lákavý pokrm ochutnat? Zkuste si ho připravit doma.
Použít byste měli hovězí svíčkovou, nechcete-li tolik utrácet, kupte libovolné hovězí maso. To by se mělo marinovat minimálně 12 hodin před přípravou, aby maso změklo a umožnilo dobře vstřebat chutě.
Marinádu vyrobíte ze sójové omáčky, medu, nakrájené zelené cibulky, česneku a pepře. K bulgogi poté podávejte vařenou rýži a další přílohy podle toho, co máte rádi.
Zdroj: allrecipes.com, bibigo.com
Autor: Karolína Nezbedová