Současné počasí je dobré tak akorát k tomu, aby se člověk nachladil. Proto je právě nyní potřeba hlídat si přísun vitamínů. Ale na nějaké vitamíny v tabletkách a doplňky stravy moje rodina nikdy nebyla. Dáváme přednost čerstvým vitamínům v podobě ovoce.
Salát z pečených broskví dělám na podzim poměrně často. Jde o zdravé jídlo, které je sice lehké, hlad ale zažene. Do těla dodá vitamíny, a navíc, i když se jedná o salát, jde o pokrm teplý.
Broskvový salát
Broskve sice už dozrály před nějakým časem, v chladném prostředí ale vydrží v bedýnkách dlouho, a proto jich stále máme zásobu. Kromě toho se teď za poměrně dobrou cenu dají koupit v obchodě.
Kromě dvou zralých broskví budete na salát potřebovat 125 gramů rukoly, 100 gramů šunky, 3 lžíce marakujového džemu, olivový olej, přepuštěné máslo, sůl, pepř, hrášek a dva krajíčky chleba.
Teplý salát z ovoce a zeleniny
Jako první si nakrájejte chléb na kostičky a na pánvi ho opečte na přepuštěném másle dozlatova. Broskve omyjte, vypeckujte, nakrájejte na větší měsíčky a dejte opékat na pánev.
Přidejte k nim marakuju a nechte je lehce zkaramelizovat. Na talíř nandejte hrst rukoly, na ni položte opečené broskve, chléb, a kousky opečené šunky. Na závěr pak můžete do salátu zamíchat hrášek.
Po broskvích na pánvi zůstane jakási omáčka, do které přidejte lžíci olivového oleje, lehce ji osolte a opepřete a potom s ní salát zalijte. Kombinace sladkých chutí se zeleninou je jednoduše vynikající, vyzkoušejte sami.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová