Někdy vás překvapí, jaké chutě se dají kombinovat. Připravit pokrm z mascarpone a broskví by možná napadlo mnoho lidí. Čekali byste ale pravděpodobně spíše sladký dezert. Co takhle ale přidat rajčata, nějaký ten salát a připravit zdravý lehký oběd plný zeleniny, ovoce a krémového sýru?
Broskve obsahují vitamíny A, C, E, K a řadu vitamínů skupiny B. Jsou také bohaté na minerály jako draslík, měď a mangan, píše Health. Jedná se o velmi zdravé ovoce, které se v následujícím receptu stane vaším základem.
Salát z broskví a mascarpone
Na přípravu salátu budete potřebovat 2 zralé broskve, okurku, 200 gramů cherry rajčat, 2 lžíce medu, 2 lžíce balsamikového octa, hrst čerstvých lístků bazalky, sůl a pepř dle chuti a 100 gramů mascarpone.
Mascarpone je sýr bohatý na kalorie a tuky, což tělu velmi rychle dodá energii, píše Healthify Me. Kromě toho obsahuje vitamíny A a B12, které jsou důležité pro zrak, imunitní systém a tvorbu červených krvinek.
Sýr díky vysokému obsahu vápníku podporuje zdraví kostí a kloubů, některé druhy mascarpone pak mohou obsahovat probiotické kultury prospěšné pro střevní mikroflóru, doplňuje Cheese Scientist.
Jak na přípravu salátu
V malé misce smíchejte mascarpone s medem a balsamikovým octem. Směs dochuťte solí a pepřem a nechte několik hodin odležet, aby se chutě řádně promísily.
Na velkém talíři nebo v míse rozložte plátky broskví, okurky a poloviny rajčat. Lžící naneste mascarpone dresink na salát. Vše posypte čerstvými lístky bazalky. Salát lehce promíchejte a následně ihned podávejte.
Zdroj: Autorský recept, BBC Good Food, Healthify Me, Cheese Scientist, Health
Autor: Šárka Cvrkalová