Na seznamu všech možných diet patří broskvová dieta k těm méně známým. Možná jste o ní dokonce ještě nikdy předtím neslyšeli. Můžeme ji zařadit mezi tzv. šokové diety, tedy diety tvořené často jen jedním druhem potravin.
Plavkovou sezonu, do které většina lidí každoročně aktivně hubne, už máme za sebou. To ale neznamená, že se nerozhodnete i tak zhubnout nějaké to kilo. Třeba do Vánoc, ať vám to u stromečku sluší. Může vám k tomu dopomoci broskvová dieta?
Co je broskvová dieta?
Od broskvové diety nečekejte kdovíco – v podstatě jde o dietu, při které konzumujete převážně broskve, a to v každé jejich formě.
Broskve, nabité vitamínem A a C, mají také základní minerály a léčivé antioxidační vlastnosti. Při hubnutí mohou mimo jiné pomoci i tím, že obsahují vlákninu. Vláknina je známá tím, že zlepšuje trávení a může pomoci při hladkém fungování pohybu střev.
Zdravotní přínosy broskví
Broskve mají vysoký obsah vody. To znamená, že budete mít nízký příjem kalorií a větší spotřebu vody, což je pro hubnutí jedním z klíčových faktorů.
Dalším důvodem, proč jíst broskve, je to, že jsou nízkokalorické. Při hubnutí je zásadní dodržovat kalorický deficit – to znamená přijmout méně energie, než kolik jí vaše tělo vydá.
Protože broskve obsahují flavonoidy, jako jsou katechiny, pomáhají při zvyšování metabolismu. Zlepšený metabolismus také pomáhá při spalování kalorií a tím i při hubnutí.
Pravidla broskvové diety
Jelikož broskve neobsahují bílkoviny, je potřeba dodat je do jídelníčku jinými surovinami – vajíčky, tvarohem, nízkotučným jogurtem a podobně.
Při broskvové dietě první den nejíte nic jiného než broskve. Sníst jich můžete neomezené množství a k tomu dodržovat pitný režim.
Následující 3 dny můžete sníst, kolik broskví chcete, ale do jídelníčku musíte zařadit potraviny bohaté na bílkoviny – a to tak, abyste nepřekročili váš denní kalorický příjem pro hubnutí.
Po dobu dalších 3 dnů jíte ke každému z jídel jednu broskev, hlídáte si příjem bílkovin a dodržujete pitný režim. Dieta by neměla trvat déle než týden.
Zdroj: timesofindia.indiatimes.com, tastycraze.com, health.clevelandclinic.org, dietsmealplan.com
Autor: Natálie Kabourková