V létě si obvykle s rodinou rádi dopřáváme lehké pokrmy především z domácí zeleniny. Ačkoli máme všichni rádi maso, jednou za čas se snažím přísun bílkovin zajistit i jinak. Vynikající jsou v tomto ohledu luštěniny, konkrétně potom cizrna, kterou celá rodina miluje.
Cizrna má vysoký obsah vlákniny a podporuje tak trávení a zdraví střev. Díky nízkému glykemickému indexu pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje vitamíny a minerály, zejména železo, hořčík, draslík a vitamín B, píše Mayo Clinic.
Brokolicový salát s cizrnou
Pokud si chcete doma připravit lehké jídlo plné bílkovin, ale také vitamínů, tento salát je ideální volbou. Hotový je během chvilky a pochutná si na něm celá rodina.
Potřebovat budete brokolici, 400 gramů cizrny, červenou cibuli, 100 gramů sýru feta, hrst vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z citronu, sůl a pepř.
Brokolice, která je základem celého jídla, je bohatá na živiny. Obsahuje vysoké množství vitamínů C, K, A, kyseliny listové a vlákniny, uvádí BBC Good Food. Má také antioxidační a protizánětlivé účinky.
Jak na přípravu salátu
Salát máte připravený během chvilky. Brokolici rozeberte na malé růžičky a krátce je povařte nebo napařte, aby změkly, ale zůstaly křupavé.
Poté je zchlaďte ve studené vodě. Cizrnu sceďte a propláchněte. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Fetu nakrájejte na malé kostičky. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte.
Ve velké míse následně všechny ingredience smíchejte. V malé misce připravte zálivku tak, že smícháte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Zálivku nalijte na salát a důkladně vše promíchejte. Nechte pokrm chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě propojily.
Zdroj: Taste, BBC Good Food, Mayo Clinic, Healthline, NIH
Autor: Šárka Cvrkalová