Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova.
Původ a rozšíření brokolice
Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, jejíž původní domovinou je oblasti Středomoří. Mezi její odrůdy mimochodem patří i další dnes běžné konzumované rostliny, jako jsou hlávkové zelí, kapusta, kedluben anebo květák. Na Apeninském poloostrově pěstovali brokolici už Etruskové, kteří jej ovládali ještě před slávou Římské říše. Dnes je ovšem tato zelenina známá po celém světě.
Brokolicová polévka a další využití v kuchyni
Jedním z nejpoužívanějších uplatnění brokolice v kuchyni je brokolicová polévka. Navíc ji lze vařenou podávat jako přílohu a často se rovněž dusí anebo zapéká. Můžete ji také obalit a opéct. Tato zelenina ovšem nechutná každému a najdou se i lidé, kteří ji vyloženě nesnášejí. Přesto byste ji měli zařadit do svého jídelníčku, a to ideálně syrovou, protože pak si zachovává všechny účinné látky.
Účinné látky v brokolici
Brokolice obsahuje velké množství účinných látek. Vyskytuje se v ní řada vitamínů. Konkrétně jde o vynikající zdroj vitamínu A, B, C anebo E. Bohatá je rovněž na minerály, a to např. na draslík, fosfor, vápník, jód či chrom. Tato zelenina pochopitelně obsahuje i hodně vlákniny, stejně jako chlorofylu, který je označován jako „krev rostlin“. Jde totiž o botanický protějšek krve, jenž prospívá i lidem.
Brokolice jako enormně zdravá zelenina
Jak už jsme zmínili, brokolice ne každému chutná. Její obliba ovšem v posledních letech vzrůstá. K tomu přispěly i různé studie, které ji zařadily mezi potraviny, jež působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Zároveň prý může také zabránit rakovinnému bujení. Tato zelenina obsahuje i mnoho antioxidantů, takže chrání proti volným radikálům, a kladný vliv má rovněž na trávení.
Zajímavosti o brokolici
- Název „brokolice“ se k nám dostal skrze němčinu z italštiny. Na Apeninském poloostrově, kde má tato zelenina zřejmě svůj původ, se totiž nazývá „broccoli“.
- Existují dvě varianty brokolice, a to stonková/chřestová, která má menší středovou růžici, a květáková, jež disponuje větší středovou růžicí.
- Aktuálně se tato zelenina hojně pěstuje po celé Evropě (především v Itálii a ve Španělsku), ale také za Atlantikem ve Spojených státech amerických.
- Brokolici by měly do svého jídelníčku zařadit těhotné ženy. Obsahuje totiž mnoho vitamínu B9 (kyselina listová), který mj. účinkuje proti vrozeným nervovým vadám.
- Brokolicová polévka se často dělá se smetanou anebo se sýrem. Ačkoli jde o chutný předkrm, z hlediska zdraví je vhodnější použít jako přísadu další zeleninu.
Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů