Bratwurst je druhem německé klobásy, která se vyrábí z různých druhů masa (nejčastější vepřového). Pokud tedy máte rádi uzeniny, seznamte se s tradiční pochoutkou našich západních sousedů.
Historie bratwurstu se začala psát již ve středověku
Člověk konzumuje maso od počátků existence. Postupem času také vymyslel celou řadu receptů, takže dnes lze ochutnat masné výrobky v bezpočtu variant. Klobásy jsou přitom doloženy již z první poloviny 3. století. Zaměříme-li se ovšem na samotný bratwurst, první dokumenty o něm pocházejí z roku 1313 a objevují se ve franckém Norimberku. Ten platí dodnes za jedno z hlavních světových center grilovaných klobás. Bratwurst se v každém případě časem rozšířil i do dalších oblastí a dnes existuje na 40 různých druhů.
Kde můžete bratwurst ochutnat?
Bratwurst mají ve své nabídce různé obchodní řetězce jako např. Tesco nebo Penny Market. Na tyto německé klobásy však můžete narazit i jinde, a to včetně některých restaurací. Chcete-li však bratwurst ochutnat v typické atmosféře, určitě vyrazte do Německa, kde si jej lze koupit na mnoha místech (jedná se zde o oblíbený pokrm rychlého občerstvení). Především vám ale doporučujeme vyrazit na mnichovský Oktoberfest, tedy největší pivní svátek na světě, jenž obvykle trvá 16 dní a končí většinou v první říjnovou neděli. Dát si bratwurst je tu naprostou samozřejmostí a navíc můžete ochutnat i mnoho dalších jídel, které lze samozřejmě spláchnout „tekutým chlebem“.
Mohlo by vás zajímat: Mnichov je vzdálen od Prahy necelých 400 km. Autem tedy můžete být na místě pouze za několik hodin.
Jaké přílohy jsou k bratwurstu nejčastěji používány?
Jak už jsme zmínili, existuje přes 40 druhů bratwurstu. Většina těch nejznámějších přitom pochází z Frank, tedy z historického území, které se dnes nachází především na území Bavorska. Musíme ovšem doplnit, že se často liší také přílohy, přičemž nejčastěji je bratwurst podáván s bílým pšeničným pečivem a hořčicí. V této formě je v nabídce pouličních prodejců, ale dát si ho lze i v hospodách. Zde ho ovšem prodávají rovněž s jinými přílohami, a to zejména s kysaným zelím či bramborovým salátem.Určitě je tedy můžete vyzkoušet i doma.
Bratwurst chutná, zdraví ale rozhodně neprospívá!
Uzeniny jsou dlouhodobě považovány za nejméně zdravé potraviny vůbec. Světová zdravotnická organizace (WHO) je dokonce zařadila na seznam prokázaných karcinogenů, tedy látek, jež mohou vést k výskytu rakovinných nádorů (karcinogenní látky se do těchto výrobků dostávají z kouře). Často jsou přitom za nejnebezpečnější označovány právě klobásy. Na druhou stranu záleží na konkrétním technologickém zpracování. Bratwurst si každopádně jednou za čas dát můžete, klobásy obecně ale rozhodně nekonzumujte příliš často.
Zajímavosti o bratwurstu
- Název „bratwurst“ je odvozen od staroněmeckého Brätwurst (brät – jemně nakrájené maso, Wurst – klobása). V současné době je však spíše spojován se slovesem braten, tedy péci nebo smažit.
- Ačkoli je bratwurst nejčastěji připravován z hovězího masa, někdy je používáno také maso telecí či hovězí.
- Kromě Německa je bratwurst populární také v dalších zemích, a to ve Švýcarsku (hlavně v oblasti St. Gallenu) a v USA. Zde se často nazývá zkráceně brat a dát si ho lze především ve státě Wisconsin, kde je silná německá komunita.
- Klobásy k Německu neodmyslitelně patří. Kromě bratwurstu je zde oblíbený také currywurst (klobása s kečup a kari kořením), nicméně Němci stále častěji upřednostňují kebab.