Brandade de Morue je typický rybí pokrm vyrobený z rafinovaného slaného pyré z tresky, mléka nebo smetany a olivového oleje. Ochucuje se česnekem, petrželkou nebo jinými bylinkami či kořením, jako je tymián, bobkový list nebo cibule. Je také známý jako „Cod Brandade“.
Svůj název pokrm získal z provensálského slova „brandado“, což znamená „věci se míchají“. Název je to zcela výstižný, protože úspěch přípravy tohoto pokrmu je založen hlavně na dlouhém míchání ingrediencí.
Původ Brandade
Tradiční Brandade de Morue pochází z města Nîmes, oblíbené destinace v oblasti Languedoc-Roussillon ve Francii.
Dle serveru Regions of France se Brandade poprvé ve francouzské gastronomii objevilo v roce 1786, kdy se milovník ryb z Nîmes rozhodl rozmačkat slané maso tresky s česnekem, olivovým olejem a nádechem mléka nebo smetany.
Tento recept ale zaznamenal velký úspěch až v roce 1830 díky renomovanému francouzskému kuchaři Charlesovi Durandovi.
Co region, to jiný zvyk
Do typické francouzské Brandade de Morue je pak dle serveru 196flavors přidávána bramborová kaše.
V Paříži se podává jako druh parmentier, tedy pyré s mlékem nebo smetanou, smíchaný s treskou a pečený v troubě.
Kuchaři na jihu Francie pak obvykle podávají tento bohatý pokrm samotný, s jednoduchým zeleným salátem a toasty, krekry nebo krutony smaženými na olivovém oleji.
Udělejte si francouzskou pochoutku doma
My vám dnes přinášíme recept na Brandade s brambory, který si zvládnete udělat sami doma.
Budete potřebovat 400 g brambor, trochu mléka, 2 bobkové listy, celý pepř, 3 lžíce kysané smetany, 1 stroužek česneku, citronovou šťávu a olivový olej.
Tresku si připravte již den předem, kdy ji naložte do vody, kterou párkrát vyměňte. Následující den vodu vylijte a nahraďte ji mlékem, aby v něm byla treska ponořená.
Přidejte pepř, sůl, bobkový list a přiveďte k varu. Následně povařte cca 10 minut, rybu z mléka vytáhněte a nechte oschnout.
Směs je třeba nechat chvíli zapéct
Mezitím si uvařte brambory doměkka a rozmačkejte je na hrubší kaši. Stáhněte kůži a oberte maso, které poté v misce rozmělněte, co nejvíce to jde.
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte maso a za stálého míchání vytvořte pyré. Následně přidejte brambory, česnek, smetanu a pár kapek citronové šťávy.
Do směsi můžete přidat například petrželku pro lepší chuť.
Směs vložte do zapékací mísy a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut a máte hotovo.
Brandade se podává s olivami, chlebem, či jej můžete využít na luxusní jednohubky, kdy na opečenou bagetku kápnete olivový olej a nandáte hotovou směs.
Zdroje: Regions of France, 196flavors, Hrnec v hlavě
Autor: Soňa Jiroutová