Také se vám každý rok stává, že to přeženete s přípravou bramborového salátu a zbyde vám po Vánocích ještě na několik dní? Tohohle vynikajícího jídla se jen tak nepřejí, přesto si ale mnohdy nejsme jisti, zda si ho dát i třetí den. Jak dlouho vlastně pokrm vydrží a je možné ho bezpečně konzumovat?
To, jak dlouho bramborový salát vydrží, závisí samozřejmě na jeho složení. Některé ingredience mohou dělat problémy, jiné ale naopak působí jako konzervanty a jídlo díky nim vydrží čerstvé déle, vysvětluje Apetit.
Co do salátu nedávat?
Pokud víte, že budete letos dělat salátu opět více a že vám pravděpodobně větší množství zbyde, zvažte, jaké ingredience použijete. Vajíčka uvařená natvrdo jsou v pořádku, ale žloutky z domácí majonézy by mohly být problémem, uvádí TV Nova.
Pokud ji kupujete, obsahuje žloutky pasterované a vydrží déle. Ale v případě, že ji připravujete sami, může se stát, že už za dva dny bude představovat salát riziko salmonelózy. Dalším rizikem je potom cibule.
Ta může začít kvasit. Před pokrájením do salátu ji proto je třeba upravit. Podle serveru Lifee ji ale stačí pouze přelít horkou vodou a následně potom studenou. Spařená cibule by neměla během několika dní kvasit.
Co naopak trvanlivost prodlouží?
Do salátu se často přidává citronová šťáva nebo ocet. Tyto ingredience jsou obsaženy jak v tatarce či majonéze, tak také v nálevu z okurek či nakládané papriky. Kyselé látky působí jako konzervanty a mohou trvanlivost jídla prodloužit, uvádí Top Recepty.
Samozřejmě je třeba bramborový salát nechávat v chladu, ideálně v ledničce. Pokud ho necháte v teplejším prostředí, začnou brambory kvasit a zkazí se mnohdy i do 24 hodin.
Pokud bude mít váš salát vhodné složení a budete ho také skladovat tak, jak je psáno výše, měl by vydržet několik dní. Můžete si ho tak klidně dopřát i 27. a 28. prosince, a to i v případě, že jste ho dělali den předem před Štědrým dnem, doplňuje web Top Recepty.
Zdroj: Apetit, Lifee, Top Recepty, TV Nova
Autor: Šárka Cvrkalová