Bramborové bosáky u nás doma děláme už roky. Já jsem se je naučila od babičky, která je prý také dělala podle receptu své maminky. Není na nich vůbec nic složitého a nejlepší je, že se dají konzumovat hned na několik způsobů.
Jde vlastně o obyčejné bramborové noky, které jsou ale o něco větší než ty tradiční. Jsou skvělé jako příloha k masu se zelím, dají se ale jíst také se špenátem nebo s kouskem uzeného.
Recept na bramborové bosáky
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat kilogram brambor, 250 gramů mouky (já používám pšeničnou hrubou), 60 gramů krupice, 1 vejce, sádlo, ocet a sůl.
Brambory oloupejte, omyjte a najemno je nastrouhejte do misky. Nechte je chvíli odstát a pak z nich slijte část vody. Vmíchejte do nich rozšlehané vejce se solí, mouku a krupici a vznikne vám středně husté těsto.
Příprava v kyselé vodě
Bosáky se od bramborových noků liší především velikostí a tvarem. Běžnou polévkovou lžící z těsta vykrajujte větší hrudky, které pak dávejte vařit do vody.
Další rozdíl mezi noky a bosáky je ten, že je voda mírně okyselená citronem. Kromě toho, že se těsto nerozpadne, budou mít také bosáky trochu jinou chuť než klasické nočky.
Bosáky se vaří asi 8 minut. Že jsou hotové, poznáte snadno podle toho, že vyplavou ve vodě nahoru. Pak už je můžete servírovat na talíř a podle chuti k nim přidat špenát, zelí, nebo třeba jen osmaženou cibulku a kousek uzeného.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová