Bramboráky mají nejen v Česku bohatou historii. Zkuste naše recepty pro inspiraci

bramborak
Zdroj: Shutterstock

Tento lidový pokrm, který byl oblíbený mezi slovanskými i germánskými národy a Maďary, je jedním z nejoblíbenějších jídel v Bělorusku a také Lucembursku. Připravuje se smažením z bramborového těsta a existuje celá řada vylepšených receptů.

Cmunda, hňup, prskanec, vošouch, kramflek – nespočet názvů pro jedno jídlo

Základem je bramborové těsto ze syrových brambor, mouky, vajec a koření (česnek, sůl, majoránka). Bramborák se jí nejlépe teplý, samotný nebo třeba se zelím a uzeným masem, s fazolovou polévkou nebo jako obal vepřového řízku. Často se s ním můžete setkat jako s běžnou přílohou k masu.

Na Valašsku se dělá i na sladko a potírá se máslem a cukruje. Regionálně se dělají bramboráky (sejkory) nasucho přímo na plotně. Ještě horké se potřou máslem nebo sádlem. Na Moravě se v minulosti často k bramborám přimíchávala zelenina, nejoblíbenější je kombinace brambor a celeru.

Recept pro inspiraci:

Celerové bramboráky

300 g oloupaných brambor, 300 g celeru, 3 vejce, menší cibule, sůl, pepř a mouka dle potřeby, tuk na smažení

Oloupané brambory a celer se nastrouhají nahrubo, cibule se nakrájí najemno a po přidání ostatních surovin se vytvoří těsto. Chvíli se nechá odležet a smaží se na oleji z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky se pokládají na ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Celer nemá v bramboráku svou silnou chuť, přesto ho lze nahradit třeba mrkví.

Houbové bramboráky

500 g oloupaných brambor, 4 stroužky česneku, 100 g slaniny nebo klobásky, 200 g čerstvých spařených hub, vejce, mouka dle potřeby, koření: majoránka, pepř, kmín, sůl a tuk na smažení

Oloupané brambory s česnekem se nastrouhají do mísy, přidá se najemno nakrájená uzenina. Poté se přidají spařené a scezené houby, vejce, sůl a další koření a dle potřeby i mouka. Těsto se dává do rozpáleného tuku v tenké vrstvě a smaží z obou stran. Hotové bramboráky se zbaví přebytečného tuku.

Podobně se dají vytvořit bramboráky s cuketou, s játry, s mletým masem nebo s rozmočeným starým chlebem.

Kuře na bramboráku

Na bramborákové těsto: 800 g oloupaných brambor, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 150 g slaniny, tuk na vymazání pekáče, mouka dle potřeby, sůl, pepř a majoránka.

A dále si připravíme: 500 g kuřecích křídel nebo paliček, koření na kuře, alobal.

Bramborové těsto se připraví z nastrouhaných brambor a česneku, ke kterým se přidají ostatní ingredience. Hotové těsto se dá do vymazaného pekáčku a na něj se poklade okořeněné maso.

Peče se v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Pokud se pečou větší kusy masa, je nutné je během pečení otočit a pekáč přikrýt alobalem alespoň na půl hodiny.

Pár dobrých rad

Bramboráky zůstanou křupavé i po vychladnutí, pokud se použije hrubá mouka. Nejlepší brambory na přípravu jsou škrobové, ze kterých se dělá dobré těsto a bramborák se netrhá.

Pokud se do těsta přidá trochu mléka, brambory nehnědnou. Smaží se na střední teplotě. Při vysoké teplotě by nemusel být bramborák uprostřed dostatečně propečený. Při nízké teplotě je zase gumový a nasáklý tukem, bez křupavé kůrky. Nejchutnější je bramborák smažený na sádle.

Zdroj: Videokuchařka, Recepty.cz

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz