Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána

Mezi tradice u nás patří pečená husa s bramborovým knedlíkem a se zelím (zdroj: Samphotostock.cz)

Na Boží hod vánoční i na Štěpána se v mnoha rodinách připravují tradiční pokrmy, které si lze připravit s různými přílohami.

Boží hod vánoční a svátek svatého Štěpána

Boží hod vánoční (25. prosince) je den, během nějž křesťané slaví narození Ježíše Krista. Jedná se tedy o jeden z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Svatý Štěpán je prvním mučedníkem křesťanství, neboť byl v roce 40 po Kristu ukamenován. Proto je v rámci tohoto náboženství často připomínán. Jeho svátek připadá na 26. prosince, čímž je vyjádřeno spojení mezi Ježíšem a jeho prvním mučedníkem.

Období po půstu

Jak už říká samotný název, na Boží hod se hoduje. Není divu, protože v křesťanství bývalo zvykem se na Štědrý den postit, což někteří křesťané praktikují po celou dobu adventu, jenž trvá od 29. listopadu do 24. prosince. I proto se hoduje také na Štěpána. Ačkoli mnoho Čechů už nebere Vánoce jako křesťanské svátky, spousta lidí u nás v tyto dny stále připravuje tradiční pokrmy.

Tradičně se připravuje pečená husa či kachna

25. a 26. prosince se tradičně připravuje pečená husa. Právě husy v dřívějších dobách pobíhaly na každém dvorku. Pokud vám ovšem nechutnají, nic se neděje, protože si lze připravit i další pernatou drůbež. K těmto dnům tedy může patřit rovněž pečená kachna. Oba tyto pokrmy se přitom obvykle podávají s bramborovým knedlíkem a se zelím, což jsou v Čechách oblíbené přílohy.

Další tradiční pokrmy

V mnoha domácnostech se na Boží hod vánoční a na Štěpána dojídá to, co se nesnědlo na Štědrý den. Pečená kachna či husa jsou ale přeci jen lepším řešením, protože budete mít pestřejší jídelníček. K těmto dnům přitom někde patří rovněž tradiční svíčková s houskovým knedlíkem a 26. prosince se v mnoha domácnostech připravuje štěpánská pečeně, což je hovězí loupaná plec, často prošpikovaná špekem. Tradičně se také konzumuje vánoční šunka, stejně jako štěpánské cukroví.

Tipy na vylepšení

Takřka ke všem výše zmíněným pokrmům si lze připravit staročeské lokše, což jsou bramborové placky, které se skvěle hodí právě k pečené drůbeži. Navíc je lze srolovat naplněné zelím a ptáka s nimi nadívat. Můžete ale vyzkoušet i další zajímavé přílohy. Výtečné je např. kedlubnové zelí, přičemž pečená kachna je vynikající na švestkách, což lze brát jako tip na závěr. Dobrou chuť!

Přidat na Seznam.cz