Boršč je polévka sytě červené barvy, jejíž původní domovinou je východní Evropa. Jíst byste jej ovšem měli čerstvý, tedy nikoli z pytlíku.
Ruský boršč. Opravdu?
Ačkoli se dnes často říká „ruský boršč“, tato polévka s mnohem větší pravděpodobností pochází z oblasti Ukrajiny. V ruském slovníku z první poloviny 19. století ji ostatně najdete jen pod názvem „ukrajinský boršč“. Z těchto míst se v každém případě šířila jeho obliba i do dalších částí světa, a to např. do Finska, Polska, Bulharska, ale třeba také na Kavkaz a sever bývalé Persie.
Kde tradiční ukrajinskou polévku ochutnat?
V současné době se boršč často připravuje i v České republice, takže ho lze ochutnat v mnoha restauracích. Bohužel se často jedná o jídlo z pytlíku, který nebývá příliš kvalitní. Tuto polévku si můžete pořídit také v prášku, který stačí rozmíchat ve studené vodě a přivést k varu. Zakoupit si navíc lze i sušenou zeleninovou směs jako základ, případně studenou polévku ve sklenici, jíž stačí ohřát.
Jednotlivé ingredience
Nejlepší boršč je samozřejmě čerstvý, přičemž doma si jej dokáže připravit prakticky každý. Základem je vývar z kostí, maso (vepřové, hovězí anebo oba druhy) a červená řepa, která polévce dodává charakteristickou sytě červenou barvu. Potřeba jsou rovněž další druhy zeleniny (včetně brambor a zelí) a různá koření. Na závěr se přitom přidává zakysaná smetana, jejíž bílá barva vytvoří pěkný kontrast s karmínovou barvou polévky.
Čerstvá polévka bývá zdravá
Boršč je polévka vhodná pro zimní měsíce, neboť zasytí a zahřeje. Navíc obsahuje spoustu červené řepy, která posiluje imunitu anebo snižuje hladinu cholesterolu. Kladný vliv na lidské zdraví mají samozřejmě i další přítomné druhy zeleniny, takže se jedná o zdravou polévku. Použít byste ale měli kvalitní maso (ideálně z ekologického zemědělství) a nepřehánějte to se solí a zakysanou smetanou. Navíc si polévku připravte čerstvou, neboť kupované varianty obsahují různé konzervanty apod.
Červená řepa: dejte jí šanci. Je levná, zdravá a může být i velmi chutná
Zajímavosti o boršči
- Název „boršč“ je odvozen od slova „bršt“, což je lidový název pro bolševník obecný. Ten se na východě Evropy (především dříve) používal jako ingredience při přípravě této polévky.
- Ačkoli se zdá, že polévka skutečně pochází z Ukrajiny, stále si ji nárokují i Rusové a označují jej za jedno z nejslavnějších ruských jídel. Proto je i dnes rozšířené označení „ruský boršč“.
- Polévku lze dochutit různými uzeninami (např. klobásou), ale asi netřeba dodávat, že tím se její pozitivní přínos pro zdraví poněkud snižuje.
- Existuje skutečně mnoho receptů na tuto vydatnou polévku. Vyberte si tedy takový, který bude nejvíce sedět vašim chuťovým buňkám.
- Narazit přitom také na vegetariánskou variantu. Sice neobsahuje maso, ale přítomny jsou všechny další suroviny, kterých mohou být desítky.
Ruská kuchyně je velmi pestrá. Ovlivnily ji různé tradice i multikulturní složení obyvatelstva