V originále se jídlo nazývá bolani. Afghánská pochoutka, která je v zemi velmi oblíbená, je vlastně speciální chléb plněný špenátovou směsí. Ten se podává samotný, někdy se ale také konzumuje k omáčkám či polévkám. A připravit si ho doma můžete snadno i vy.
Křupavé, křehké, zdravé a vhodné i pro vegetariány. Všechna tato slova vystihují kapsičky plněné špenátem, které si jistě po prvním ochutnání zamilujete. Vyzkoušejte je podle snadného receptu připravit doma své rodině.
Těsto ze 4 ingrediencí
Základem je těsto, ze kterého budete vytvářet tortilly, které pak naplníte zeleninovou směsí. Na jeho přípravu vám bude stačit pouze půl hrnku mouky, špetka soli, lžička oleje a hrnek vody.
Všechny ingredience jednoduše smíchejte a dobře propracujte. Potom na pomoučněném vále vytvořte tenké placky, které jsou takto připraveny k naplnění.
Pro milovníky ostřejších chutí
Bolani se originálně dělá nejen ze špenátu, ale také z chilli papriček. Ty samozřejmě můžete vynechat, ovšem pokud si chcete jídlo vychutnat přesně tak, jak má být, připravte se, že nebude úplně vhodné pro děti.
Kromě špenátu a chilli papriček budete na náplň potřebovat koriandr, jarní cibulku, sůl, pepř a olivový olej. Všechnu zeleninu nasekejte velmi najemno a společně s kořením a olejem pořádně promíchejte v jemné pesto. Tím potom potřete polovinu kulaté placky.
Druhou polovinou placky přikryjte a umačkejte okraje, aby během pečení směs z chleba nevytekla. Následně už jen dejte vše do trouby na 220 °a pečte zhruba 10–15 minut.
Chléb se podává ideálně ještě teplý. Hodí se jako příloha k různým jídlům, ale i samotný například na svačinu. Často se k němu dělá jogurtový dip s česnekem, který ještě umocní jeho ostrou chuť.
Zdroj: V for Veggie, Taste of the Place, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová