Nejen ostrá jídla, ale například i čokoláda může způsobovat akné. Je vědecky dokázáno, že některá jídla bychom měli konzumovat v menším množství, jinak mohou mít negativní vliv na naši pokožku. Naopak ale existují i pokrmy, které mohou sloužit jako prevence akné.
Pokud milujete čokoládu, mléčné výrobky a bublinkové slazené limonády, podle studie z roku 2022 se pravděpodobně pupínků na obličeji nezbavíte, ať už je vám osmnáct, nebo třicet. Někteří lidé mají akné i v pozdějším věku, přitom se mu dá snadno předcházet.
Jak strava ovlivňuje kvalitu pokožky
K akné dochází, když se póry kůže ucpou odumřelými kožními buňkami, přebytečným mazem a někdy i bakteriemi. Nejčastěji se to děje během puberty, někteří lidé ale mají tu smůlu, že se jim akné objevuje i později.
Studie z roku 2021 uvádí, že naše strava je jedna z mnoha věcí, které ovlivňují kvalitu pokožky. Některé potraviny obsahují cukry a tuky, které mají vliv na to, zda se nám akné tvoří více. Některé druhy potravin ale naopak stimulují funkci hormonů a můžeme tak díky nim akné předcházet, uvádí Healthline.
Jaké potraviny jíst pro zdravou pokožku?
Pokud máte obecně problémy s akné, nebo se chcete ujistit, že se vám pupínky na obličeji budou tvořit jen minimálně, existuje několik potravin, které vám s tímto problémem mohou pomoci.
Podle webu Healthline k nim patří produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny, kterými jsou například ryby či mandle.
Dále pak pomáhá zelený čaj, zelenina a ovoce, které obsahují hodně vitamínů. Nejdůležitější je vitamín C například z pomerančů a dalších citrusů nebo vitamín K, který získáte třeba ze špenátu a další listové zeleniny.
Zdroj: Healthline, National Library of Medicine, Science Direct, Harvard Health Publishing, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová