Boj proti nemocem i bez prášků: Poznejte nejlepší přírodní antibiotika

Zdroj: Shutterstock

Stále více lidí se zajímá o různé alternativy léčení. Nechtějí se spoléhat pouze na prášky, které sice slibují úlevu a pomoc při celé řadě zdravotních obtíží, ale mimo jiné také představují chemickou zátěž pro naše tělo.

Jsou situace, kdy lze zdravotní potíže řešit přírodní cestou. Tehdy není hned potřeba sahat po pilulce z lékárny, ale na pomoc můžeme povolat přírodní antibiotika. Těch je dokonce hned několik, a většina lidí o nich přitom nemá ani tušení.

Česnek

Když se řekne přírodní antibiotikum, mnoha z nás se okamžitě vybaví česnek. Známe jeho silnou chuť i typické aroma, které nelze zaměnit.

„Kultury po celém světě již dlouho uznávají česnek pro jeho preventivní a léčebné účinky,“ píše medicalnewstoday.com. „Česnek může být účinná proti mnoha formám bakterií, včetně Salmonella a Escherichia coli. Česnek byl dokonce zvažován pro použití proti multirezistentní tuberkulóze.“

Zázvor

I zázvor je uznáván jako přírodní antibiotikum. Tahle nenáročná exotická rostlina, kterou si mimochodem můžeme poměrně snadno vypěstovat i doma, se může pyšnit protizánětlivými i antirevmatickými schopnostmi. Zázvor chrání před lámavostí kostí, upravuje vysoký krevní tlak a je prospěšný i pro správnou činnost srdce.

Rýmovník

Hodně z nás má tuhle rostlinu doma, najdou se ale i tací, kteří ji třeba vůbec neznají. A to je velká škoda, protože tahle nenápadná pokojová rostlina nenáročná na pěstování pomáhá při nachlazení. Dá se z něho vyrobit mast, která se maže na hrudník, když na vás něco leze.

Med

Pokud je řeč o přírodních antibiotikách, určitě zde musí padnout také „tekuté zlato“ neboli med. Sladká dobrota, na které si pochutnával nejen legendární Medvídek Pú, patří podle deníku healthline.com mezi nejstarší známá přírodní antibiotika vůbec.

„Jeho historie sahá až do starověku. Egypťané často používali med jako přírodní antibiotikum a ochranu kůže. Med obsahuje peroxid vodíku, což může být příčinou některých jeho antibakteriálních vlastností. Má také vysoký obsah cukru, který může pomoci zastavit růst některých bakterií.“

Cibule

V české kuchyni má své nezastupitelné místo. Je nedílnou součástí celé řady chutných pokrmů. Kdo z vás by ji ale zařadil i mezi přírodní antibiotika?

Cibule má obrovské léčivé účinky. Léčí za syrova, protože po tepelné úpravě své léčivé schopnosti ztrácí. Používá se nejen při léčbě kašle, ale také při ucpaných dutinách.

Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz