Bobotie je pokrm, který je v jižní Africe považován za národní jídlo. Recepty na něj se dědí z generace na generaci, v každé rodině se tak připravuje trochu jinak. Základ je ale vždy stejný: pikantní hovězí mleté maso.
Historie bobotie sahá poměrně daleko. První zmínky o pokrmu se objevily už v 17. století. Tehdy napříč kontinentem putovali obchodníci s nejrůznějším kořením. A místní byli fascinováni především pikantními chutěmi.
Upraveno tak, aby odpovídalo místním ingrediencím
Původní verze pokrmu podle webu Taste of the Place pochází z Indonésie. V daném jídle se lidé na mnoha místech Afriky inspirovali, doplnili ho pikantním kořením a upravili ho tak, aby odpovídalo místním ingrediencím.
Dnes si bobotie můžete připravit doma i vy. Je to velmi snadné a pochopíte díky tomu, proč je v Africe považováno za něco tak výjimečného.
Na přípravu budete potřebovat mleté hovězí maso, cibuli, česnek, hrst rozinek, vejce, mléko, toustový chléb a pikantní koření. Obvykle se jedná o kari, kurkumu, ale především chilli papričky a pepř.
Jak na přípravu
Chléb nejprve zalijte studenou vodou a nechte ho nasáknout. Troubu si předehřejte na 180 °C. Na másle orestujte nakrájenou cibulku, přidejte česnek a maso a vše promíchejte. Potom směs dochuťte kořením podle svých chutí.
Z chlebu vymačkejte přebytečnou vodu a smíchejte ho s masovou směsí. Vyšlehejte mléko s vajíčkem, vše přendejte do zapékací mísy a touto směsí zalijte. Pokrm se pak peče asi 40 minut, dokud jeho povrch nezezlátne.
Zdroj: Forbes, Cesty s chutí, Pro Ženy, Recepty, The Wine Society, Taste of the Place
Autor: Šárka Cvrkalová