Bobkový list máme doma nejspíš všichni. Většina z nás ho používá především jako koření do polévek. Dá se ale využít v mnoha dalších receptech. A kromě toho má v domácnosti celou řadu funkcí, o kterých jste nejspíš neměli ani tušení.
Bobkový list je koření, které má pro tělo mnoho pozitivních účinků. Jeho konzumace je užitečná například při boji s kašlem. Koření pomáhá uvolňovat hlen a je vhodné si z něj například před spaním udělat čaj.
Jak využít bobkový list v kuchyni?
Nejčastěji se bobkový list využívá při vaření polévky. A je jedno, zda děláte vývar nebo třeba polévku čočkovou či zelňačku.
Koření se dále hodí ke zvěřině či ke králičímu masu. Jednoduše ho dejte do pekáče společně s pepřem a novým kořením a chuť jídla se změní k nepoznání. Odvar z bobkového listu se pije jako čaj při nemocích.
Další využití bobkového listu
Bobkový list má kromě pozitivního vlivu na uvolnění dýchacích cest i další zdravotní účinky. Ve větší míře se využívá v tabletách pro diabetiky. Pokud tak berete léky na cukrovku, možná si ani neuvědomujete, že je toto koření jejich součástí.
Připravit z něj můžete také nejrůznější oleje, které se následně používají při péči o pleť. Přidejte je jednoduše do koupele a nebojte se si s nimi umýt také hlavu. Koření má totiž pro vlasy vyživující účinky.
V neposlední řadě je pak důležité vyvařené bobkové listy nevyhazovat, ale nechat je uschnout, rozdrtit a přidat do květináče. Jsou totiž skvělým hnojivem především pro pokojové rostliny, doplňuje The Kitchn.
Zdroj: NIH, Journals, WebMD, iReceptář, The Kitchn
Autor: Šárka Cvrkalová