Blue Stilton je sýr roquefortského typu, který se už stovky let konzumuje na britských ostrovech. Aktuálně je ale známý po celém světě a někdy je dokonce označován za „krále sýrů“.
Původ modrého Stiltonu
Blue Stilton je tradičním anglickým sýrem, který se na britských ostrovech vyrábí již od počátku 18. století. Sýr dostal jméno podle vesnice Stilton, nicméně zde se nevyrábí. Aby mohl nést název Blue Stilton, musí být vyprodukován v jednom ze tří krajů Derbyshire, Leicestershire a Nottinghamshire a podmínkou je i použití místního pasterované mléko z krav. Zdejší výrobci Stiltonu získali chráněné označení původu (CHOP).
Kde si Blue Stilton pořídit?
Blue Stilton se dá v současné době koupit na mnoha místech světa. U nás jej samozřejmě nenajdete na pultech všech obchodů. Na druhou stranu mají Blue Stilton v nabídce některé supermarkety a můžete si jej zakoupit i v kamenných a internetových obchodech, které se zaměřují na prodej sýrů.
Blue Stilton v kuchyni
Milovníci uzrálých sýrů si chuť modrého Stiltonu nepochybně zamilují. Na britských ostrovech je považován za delikatesu. Tradičně se přitom konzumuje na Vánoce, ale Britové si jej dopřávají po celý rok. Blue Stilton se jí samotný, ale také s chlebem a připravována z něj může být i sýrová omáčka ke steaku. Pokud si jej dáte jen tak, pamatujte, že se k němu výborně hodí portské víno anebo Sherry.
Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu
Blue Stilton z hlediska zdraví
Sýry jsou z hlediska zdraví poměrně rozporuplné. Na jednu stranu jsou tučné a silně zakyselující, na druhou stranu jsou vyrobeny z mléka, a proto obsahují vápník, což je důležitý minerál pro zdraví kostí, zubů a nehtů. Problém spočívá v tom, že při nadměrném příjmu zakyselujících potravin tělo automaticky vyrovnává pH, což se děje odvápňováním kostí, neboť vápník je nejzásaditější minerál v organismu. Kvalitnější sýry jako Blue Stilton ovšem bývají obecně zdravější.
Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě
Zajímavosti o modrém Stiltonu
- Sýr Stilton je produkován ve dvou odrůdách. Modrá se vyrábí za pomoci kultury Penicilium roqueforti, bílá nikoli.
- Blue Stilton se při výrobě propíchne jehlami z nerezové oceli, což umožňuje vnikání vzduchu. Zrání přitom trvá přibližně 9 až 12 týdnů.
- Při výrobě modrého Stiltonu musejí být přesně dodržovány postupy. V kraji Nottinghamshire se např. vyrábí jeden sýr prakticky stejně, jen z nepasterovaného mléka. Proto se nemůže jmenovat Blue Stilton, ale nese název Stichelton.
- Za nejlepší je považován Blue Stilton vyrobený z letního mléka. Ten se do obchodů dostává od září do období Vánoc.
- Podle průzkumu z roku 2005 se zdá, že Blue Stilton způsobuje neobvyklé sny. 75 % mužů a 85 % žen uvedlo, že pokud si dají tento sýr půl hodiny před spaním, jejich sny jsou zvláštní a nezvykle živé.
Autor: redakce