Blanšírování zeleniny: Vychutnejte si jídlo plné vitamínů a zároveň svěží a čerstvé

Zdroj: Pixabay

Mnoho lidí nemá tušení, co to vlastně blanšírování zeleniny je. Přitom se jedná o úpravu, po které si své jídlo skvěle vychutnáte, mnohdy jde také o nejlepší způsob, jak zeleninu předpřipravit například před zamražením.

Blanšírování jde stručně popsat jako krátké povaření zeleniny ve vroucí osolené vodě. To se na první pohled nemusí zdát jako nic výjimečného, dělá se to se zeleninou například při přípravě polévky. Při blanšírování nicméně poté zeleninu okamžitě zchladíte ve studené vodě, popisuje proces Food Guide Canada.

Chutná a plná vitamínů

Blanšírování zeleniny je způsob, jakým pokrm připravit tak, abyste si na něm pochutnali, zároveň v něm ale zůstala velká část jeho vitamínů a minerálů, vysvětluje Better Homes & Gardens. Prvním krokem při blanšírování je zeleninu řádně očistit a připravit k celému procesu.

Potom ji dejte do hodně slané vody a povařte. Ale pouze krátce. Neměla by změknout, měla by být takzvaně na skus. Potom ji z vody vyndejte a okamžitě ji vhoďte do studené.

Zelenina je takto připravena buď k tomu, abyste ji krátce tepelně zpracovali a okamžitě konzumovali, nebo abyste ji dali do plastových sáčků a zamrazili, radí NCHFP.

„Šokovaná“ zelenina

Tím, že zeleninu nejprve ohřejete a potom ji ihned zchladíte, dostane takzvaně šok. Tím se okamžitě zastaví proces vaření, vysvětluje Better Homes & Gardens. Zelenina si tím pádem zachová svou svěžest, kterou by při běžném vaření ztratila.

Navíc v ní zůstanou téměř veškeré vitamíny. Přitom ale bude stále měkká a bude chutnat skvěle. Jde tak v podstatě o něco mezi vařenou a syrovou zeleninou.

Důležité je myslet pouze na několik zásad. Soli ve vodě, ve které se zelenina vaří, musí být poměrně dost, protože ji vaříte pouze krátce. Miska s ledovou vodou pak musí být větší, aby se zelenina opravdu ihned zchladila, radí závěrem Food Guide Canada.

Zdroj: NCHFP, The Kitchn, Better Homes & Gardens, University of Minnesota Extension, Food Guide Canada

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz