Fobie z pavouků, hadů nebo třeba z výšek nikoho nepřekvapí. Možná i vy máte ve svém okolí někoho, kdo takovým strachem trpí. Nebo se podobnou fobií trápíte vy sami. Oproti tomu fobie z jídla už mezi lidmi tolik rozkřiknuté nejsou.
Tak schválně: kolik znáte lidí, kteří by měli strach z čokolády? Nebo třeba z arašídového másla? Pokud vám takové fobie přijdou nemožné a bizarní, věřte tomu, že skutečně existují. A co víc – že se najdou tací, kteří těmito strachy skutečně trpí.
Fobie z čokolády
A začněme třeba hned onou zmiňovanou čokoládou. Většina z nás ji miluje, i když víme, že její konzumace v nadměrném množství škodí postavě.
I strach z čokolády je ale skutečný. Fobie se nazývá xocolatophobia. Patří mezi vzácnější fobie a je také nutno podotknout, že lidé, kteří trpí touto fobií, nemají ani takový strach z čokolády jako především z kakaa.
Fobie z česneku a cibule
Dvě suroviny, které mají nejen v české kuchyni své nezastupitelné místo a některé pokrmy bychom si bez nich snad ani nedokázali představit.
„Alliumfobie je potravinová fobie, která se točí kolem silné vůně, pohledu a kontaktu s potravinami pocházejícími z rodiny Alliums, jako je česnek, cibule, pažitka a šalotka,“ vysvětluje timesofindia.indiatimes.com.
Fobie z ovoce
I v tomto případě si možná říkáte, že snad neexistuje nikdo, kdo by se bál konzumovat ovoce. Vždyť je sladké, dobré a zkrátka mňam.
Fobie z ovoce je také známá jako fruktofobie. Tento strach se mimo přímé konzumace ovoce točí i kolem strachu z cukru přítomného v ovoci.
Lidé trpící těmito typy strachu se vyhýbají konzumaci čerstvého ovoce, ochucených nápojů, potravin a dokonce i bonbónů na bázi ovoce.
Fobie z arašídového másla
U nás se rozhodně nekonzumuje v takovém množství jako například v Americe, ale i tak si ho můžeme běžně koupit v kterémkoli supermarketu.
I arašídového másla se týká jedna z fobií. „Strach z arašídového másla se nazývá arachibutyrofobie a představuje mnohdy až panickou fobii z toho, že se vám při konzumaci jazyk přilepí na patro,“ vysvětluje eatthis.com.
Fobie z kyselých jídel
Určitě i vám se někdy stalo, že se váš obličej zkřivil do mnohdy komických grimas poté, co jste snědli něco kyselého. Donutilo by vás to ale přestat jíst kyselé potraviny? Pravděpodobně ne.
Acerofobie je v podstatě strach z kyselých a citrusových jídel. Lidé, kteří se potýkají s tímto strachem z kyselosti, mají často problémy s imunitou, protože kyselá jídla jsou bohatá na vitamin C, který je nezbytným antioxidantem.
Zdroj: timesofindia.indiatimes.com, eatthis.com
Autor: Karolína Nezbedová