Máte rádi rýži, ale už vás nudí obyčejné rizoto nebo omáčky, které k ní připravujete? Vyzkoušejte si doma udělat biryani. Jedná se o indický pokrm, pro který je typické velké množství koření. Rozhodně jde o jídlo, které je svou chutí ojedinělé.
Biryani pochází z Indie. Do té ale pokrm původně přinesli muslimové. Zdejší obyvatelé ho potom doplnili o velké množství koření a vzniklo tak jídlo, které je známé dnes téměř po celém světě, vysvětluje India Currents.
Pojem biryani vznikl od slova birian, které doslova znamená smažení před vařením. A právě to je základní prvek, který muslimové v Indii představili. Díky tomu si dnes i vy můžete doma jídlo připravit. Náročné to není.
Jednoduchý recept s množstvím koření
Na přípravu rýže biryani potřebujete poměrně dost surovin, nemusíte se ale bát, většina z nich je koření. Příprava pokrmu je poměrně snadná.
Budete potřebovat 500 gramů kuřecích stehenních řízků, 3 lžíce bílého jogurtu, zázvor, 2 stroužky česneku, sůl, koření garam masala, mleté chilli, kurkumu a citronovou šťávu. Ve směsi koření maso naložte a nechte 2 hodiny marinovat.
Maso potom smažte na pánvi, jakmile chytne zlatohnědou barvu, přidejte na něj 2 hrnky dobře propláchnuté rýže basmati. Po pěti minutách smažení zalijte směs zbytkem marinády a hrnkem mléka se šafránem a rýži duste.
Ochucený olej na dokončení
Do směsi se míchá speciální ochucený olej, který dodá jídlu jemnost a zároveň kořeněnou chuť. Připravíte ho z 50 mililitrů oleje, bobkového listu, kardamomu, hřebíčku, badyánu, hořčičného semínka, muškátového květu a šalotky.
Olej nechte minimálně 3 hodiny stát a pokapejte s ním rýži při servírování na talíři. Na závěr ještě k rýži přidejte dip, který vytvoříte ze 75 gramů bílého jogurtu, lžičky koření garam masala, mletého chilli podle chuti a snítky čerstvé máty.
Zdroj: India Currents, BBC, The India, Pro ženy, Region Rozhlas
Autor: Šárka Cvrkalová