Bílý dům v minulých dnech podle webu CNET zveřejnil souhrn opatření, které by měly skoncovat s hladověním chudých Američanů do roku 2030. Dále by měli mít Američané mnohem snadnější přístup ke zdravým potravinám a omezit potraviny, které mohou způsobovat onemocnění, jako je diabetes 2. stupně nebo hypertenze.
Významná konference po více než 50. letech
Strategie byla zveřejněna těsně před konferencí v Bílém domě na téma hladu, výživy a zdraví. Jde o první konferenci po více než padesáti letech, která je zaměřena na potravinovou bezpečnost a výživu.
Poslední taková konference se podle serveru NPR konala v roce 1969 a pomohla uvést do praxe program, který pomohl dospělým a dětem získat přístup k jídlu například jednoduchou formou školních obědů nebo zavedením speciální doplňkové výživy pro ženy, kojence a děti.
Pro Bidena jde o jednu z priorit
Bidenova administrativa přistupuje k problémům spojeným s jídlem a s hladověním velice seriózně a prioritou je zajistit přísun zdravých potravin do těch nejchudších domácností. Ze statistik vyplývá, že asi 10 % domácností mělo v roce 2021 nedostatek potravin. Více by měl fungovat program doplňkové nutriční asistence a pozornost se soustředí také na zdravé školní obědy a náhradní řešení pro děti v době prázdnin, aby i v této době měly zaručené zdravé jídlo.
Podle Bílého domu se totiž u dětí během letních měsíců zvyšuje nedostatek vhodných potravin a nesprávnou stravou se prudce zvyšuje podíl obézních dětí hlavně mezi černošskými a latinskoamerickými dětmi.
Federální zákon také v současné době zakazuje mnoha lidem s nízkými příjmy přístup k výhodám doplňkové nutriční asistence. Problém je i u lidí ve věznicích a dále u dětí, které vyrostly v ústavní péči nebo u pěstounů a nemají pevné rodinné zázemí.
Změny by měly přijít i u obalů potravinového zboží
Bílý dům také představil návrh na změnu obalů na potravinách v USA. Je potřeba, aby se lidé více zajímali o to, co jedí, a proto potřebují co nejsnadnější přístup k složení potravinového zboží a k nutričním hodnotám. Štítky, které tyto informace mají, by v budoucnu měly být jasné, čitelné a umístěné na přední straně potravinových obalů.
Biden tím chce podpořit přístup lidí k informacím hlavně kvůli potravinám, které mají vysokou výživnou hodnotu, a proto by jejich konzumace měla být omezená a kontrolovaná.
Půjde o dlouhodobé programy
Bílý dům uvedl, že tato vize se nedá uskutečnit ze dne na den a jde o letitý problém, který se musí vyřešit v dlouhodobém hledisku. Bude se muset změnit celá řada potravinových programů. Mnoho změn bude muset projít schválením v Kongresu, což může být zdlouhavé.
Navíc je třeba brát v potaz nové výzkumy, které stále probíhají a přinášejí nové poznatky, které bude třeba do změn v přístupu ke stravování zohlednit. Jde například o nové studie, které zkoumají vlastnosti dobrých a špatných tuků a jejich vliv na lidský organismus. Může se také stát, že se seznam „zdravých“ potravin bude měnit v průběhu let.
Strava jako lék
Ačkoli je obtížné, ne-li nemožné, definitivně označit jednu konkrétní dietu jako „nejzdravější“ nebo „zcela nezdravou“, obecně se má za to, že strava, která obsahuje hodně zeleniny, ovoce, libového masa a mastných kyselin, může podpořit fyzické zdraví.
Může také snížit riziko srdečních onemocnění a mnoha nemocem předejít. Na druhou stranu je už podloženo, že strava s vysokým obsahem cukru a soli může být příčinou vzniku celé řady onemocnění.
Některé věci může Bidenova administrativa udělat sama. V nadcházejících týdnech využijí ministerstva zemědělství a obrany finanční prostředky na pomoc při pandemii k rozšíření online nakupování potravin ve více státech a u více prodejců v rámci různých programů a posílí se uplatnění potravinových lístků.
S přihlédnutím k velké indické komunitě bude najat odborník, který pomůže vytvořit centra, kde budou mít lidé indického původu přístup ke svému národnímu jídlu. To by se také mělo dostat do škol a center pro uprchlíky.
Administrativa má zájem o zacházení s jídlem jako s lékem
Bílý dům chce prosadit myšlenku použití jídla jako léku. Chce, aby Kongres schválil legislativu pro pilotní programy, které by zahrnovaly lékařsky přizpůsobená jídla pro lidi, kteří jsou nemocní.
Tito lidé by měli mít také snadný přístup k poradenství v oblasti výživy a obezity a zdravotní pojišťovny by se měly zaměřit na financování výzkumů spojených se zdravou výživou. Správa chce také povzbudit soukromé zdravotní pojišťovny, aby hradily lékařsky přizpůsobená jídla a více nutričních služeb.
Autor: Lída Kropáčková