Bílkoviny jsou jednou ze základních složek výživy a mají několik důležitých funkcí v našem těle. Tvoří stavební materiál pro svaly, kůži, vlasy a další tělesné tkáně. Většina lidí má za to, že během diety bychom do jídelníčku měli zařadit především bílkoviny. To ale není tak úplně pravda.
Při běžném životním stylu by se podíl bílkovin ve stravě měl pohybovat okolo 15 %, píše Vitalia. Pokud člověk pracuje na redukci váhy, jejich podíl je vhodné zvýšit zhruba na 20 až 30 %.
Pokud navíc pravidelně cvičíte, mohou tvořit až 35 % vašeho jídelníčku, protože je budete potřebovat pro zdravé budování svalů, doplňuje web Pro Ženy.
Zdravé látky pro vaše tělo
Bílkoviny pomáhají s budováním svalové hmoty, to ale není jejich jediná dobrá vlastnost. Mezi bílkovinami byste našli celou řadu hormonů, ale také enzymů, které katalyzují biochemické reakce v těle, vysvětluje Dům a Zahrada.
Bílkoviny jsou také protilátkami, které bojují s nejrůznějšími infekcemi v těle, dále se pak podílejí na přenášení pozitivních látek po něm. Jedná se jednoduše o důležité látky, bez kterých by naše tělo fungovat nedokázalo.
Živočišné i rostlinné
Bílkoviny naše tělo získává z několika zdrojů. Mezi ty živočišné patří maso, ryby, vejce a mléčné výrobky, mezi rostlinné potom luštěniny, ořechy, semínka, tofu či tempeh. Mnoho lidí si myslí, že při dietě je vhodné přijímat bílkoviny především z rostlinných zdrojů.
Pravda ale je, že by se mělo jednat o příjem půl na půl. „Proto je musíme umně kombinovat mezi sebou, abychom tzv. esenciální kyseliny, které si organismus neumí vyprodukovat sám, získali, což je zásadní například při veganském jídelníčku, kde chybí živočišný zdroj bílkovin,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Mějte na paměti také to, že s bílkovinami to nikdy nesmíte přehánět. Jejich denní příjem by se měl pohybovat v rozmezí od 0,8 do 2 gramů na kilogram optimální tělesné hmotnosti, doporučuje Vitalia.
Zdroj: Pro Ženy, Vlasta, Kondice, Dům a Zahrada, Vitalia
Autor: Šárka Cvrkalová