Bibimbap: Rýžová mísa se specifickou omáčkou, kterou oslníte milovníky asijského jídla

Bibimbap
Zdroj: Shutterstock

Bibimbap je jedno z nejznámějších korejských jídel. Jedná se vlastně o rýžovou mísu s všemožnou ochucenou restovanou zeleninou, marinovaným masem (obvykle hovězím) a smaženým vejcem. K dokonalosti ještě chybí posypání sezamem a velice specifická omáčka. Právě ta dělá z jídla nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Původně šlo o pokrm chudých lidí a často se v něm zpracovávala méně kvalitní a starší zelenina. Díky omáčce však rozhodně nešlo o jídlo, které by nemělo dobrou chuť.

Chuť umami dodá pokrmu omáčka

Základem omáčky je kořeněná miso pasta, která je jednou ze základních surovin korejské kuchyně. Podle RecipeTin Eats se dá koupit ve většině asijských prodejen s potravinami a jde o unikátní chuť umami.

My Korean Kitchen s nadsázkou uvádí, že jídlo znají i lidé, kteří ani netuší, kde Korea leží. Jde tak o pokrm oblíbený nejen v zemi původu, ale i v zahraničí. Lidé oceňují hlavně variaci chutí, v závislosti na osobních preferencích a dietních požadavcích. Tradičně se do pokrmu používá syrové hovězí maso, ale v současné kuchyni se maso často tepelně upravuje.

Recept, který stojí za vyzkoušení

Pokud se rozhodnete experimentovat, tak na 4 porce pokrmu si připravte 4 šálky vařené bílé rýže, 4 vejce a dvě lžíce sezamových semínek.

Jako vhodné maso se uvádí 250 g hovězí svíčkové pokrájené na velmi tenké plátky. Maso se marinuje. Na marinádu je třeba čtvrtka nastrouhaného jablka, 3 nasekané stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 2 lžíce sezamového oleje.

Nejvýraznější část pokrmu tvoří zelenina. Tu si může každý přizpůsobit své chuti. Pro inspiraci se uvádí 2 mrkve nakrájené na tenké proužky, dvě cukety nakrájené na kolečka, svazek špenátu, 8 sušených hub shiitake, 4 šálky fazolových klíčků, 3 stroužky nakrájeného česneku, 8 lžic rostlinného oleje, ½ lžičky soli, 1,5 lžičky sójové omáčky, ¼ lžičky rybí omáčky, ¼ lžičky bílého cukru, sezamový olej.

Na bibimbap omáčku si připravte 4 lžíce pasty gochujang (korejská pasta z červených chilli papriček je pikantní, sladká), 2 lžíce mirinu (sladké japonské víno), 2 lžíce rýžového octa, 1,5 lžičky sójové omáčky, 3 lžíce cukru, 1 nastrouhaný stroužek česneku a 2,5 lžičky sezamového oleje.

Bibimbap: Rýžová mísa se specifickou omáčkou, kterou oslníte milovníky asijského jídla
Bibimbap, zdroj: Shutterstock

Příprava omáčky a masa

Omáčka se jednoduše připraví smícháním všech surovin, dokud se cukr nerozpustí.

Maso nakrájené na tenké plátky se nechá nejlépe marinovat přes noc v marinádě z uvedených surovin. Pro tepelně upravenou variantu masa se plátky zprudka smaží na dvou lžících oleje asi 3–4 minuty.

Příprava zeleniny

Sušené houby shiitake se namočí na půl hodiny do horké vody, poté se vytáhnou a přebytečná voda se vymačká. Mrkev a cuketa se v oddělených miskách nasolí ¼ lžičky soli a po půl hodině se odstraní přebytečná voda.

Postupně se upravuje na 2 pánvích zelenina. Shiitake se nakrájí na větší kousky a ty se orestují na pánvi asi 2 minuty. Přidá se sójová omáčka, cukr a česnek. Vše se promíchá a vyndá z pánve. Mrkev se opeče, dokud není měkká. To trvá 5–8 minut. Cuketa se připraví podobně. Špenát se podusí s kapkou sezamového oleje. Přidá se česnek a sůl a po vychladnutí se vymačká, aby odtekla přebytečná voda. Fazolové klíčky se vaří ve vodě nebo v páře asi 5 minut. Zchladí se pod studenou vodou. Voda se vymačká a klíčky se v misce smíchají se sezamovým olejem, česnekem a rybí omáčkou.

Zelenina se podává studená, maso a rýže teplé. Teplá rýže se dá do misek a přikryje se zeleninou a masem. To vše se ozdobí smaženým vejcem posypaným sezamovými semínky a pokapaným sezamovým olejem. K tomu patří omáčka bibimbap.

Doporučení k přípravě

Rýže je vhodná krátkozrnná, která je lepivější a lépe se nabírá hůlkami. Hovězí na tenké plátky se nejlépe nakrájí, když je maso mírné zmrazené. Jablko v marinádě zjemní chuť masa. Sójová omáčka je vhodnější světlá, neměla by být označená jako sladká.

Zdroj: recipetineats.com, mykoreankitchen.com

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz