Bezlepkové cukroví: Vánoce si mohou naplno užít úplně všichni

Zdroj: Pixabay

Na pečení vánočního cukroví je možná ještě brzy, za několik dní už ale budete nakupovat přísady ve velkém. S prvními druhy byste měli začít o první adventní neděli, která letos vychází na 1. prosince. A pokud budete dělat cukroví bezlepkové, je dobré se předem připravit.

Celiakie je závažné autoimunitní onemocnění, při kterém tělo reaguje na lepek. Imunitní systém v takovém případě vytváří protilátky proti lepku, které poškozují tenké střevo. Ze stravy je proto třeba vyloučit potraviny obsahujících pšenici, žito a ječmen, vysvětluje Společnost pro Výživu.

Vánoce si užijete naplno i s dietou

Jelikož cukroví z klasické mouky si lidé s bezlepkovou dietou dopřát nemohou, nabízí se samozřejmě možnost připravit nejrůznější kuličky ze salka a kokosu, čokolády, jednoduše nepečené cukroví, které se dělá na poslední chvíli.

Ve skutečnosti si ale i klasické perníčky nebo linecké cukroví můžete vychutnat i v případě, že trpíte celiakií. Stačí jenom vědět, jak správně ingredience nahradit. A v mnoha případech rozdíl téměř nepoznáte a můžete cukroví podávat všem.

Bezlepkové perníčky

Na přípravu perníčků budete potřebovat 300 gramů kokosové mouky,100 gramů moučkového cukru, 2 lžíce medu, 2 vajíčka, 80 gramů másla, lžičku jedlé sody, perníkové koření a špetku soli.

Smíchejte sypké suroviny. Přidejte k nim změklé máslo, med a vajíčka. Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 24 hodin. Potom z něj vyválejte placku a vykrajujte tvary. Perníčky pečte při 170° C asi 10 minut. Po vychladnutí je ozdobte bílkovou polevou.

Bezlepkové linecké cukroví

Linecké cukroví bez lepku uděláte snadno. Budete potřebovat 300 gramů lněné mouky, 200 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli.

Změklé máslo utřete s cukrem. Přidejte žloutky, citronovou kůru a vanilku. Následně do těsta zapracujte mouku a vypracujte těsto. Nechte ho hodinu odpočinout v lednici.

Z těsta vyválejte placku a vykrajujte kolečka (u poloviny vykrojte střed). Pečte cukroví při 160° C asi 12 minut do světle zlatava. Vychladlé ho pak slepujte marmeládou a posypte cukrem.

Zdroj: Top Recepty, Apetit Online, Jíme Jinak, EUC, Společnost pro Výživu, Na Skok v Kuchyni

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz