Begova čorba je symbolem tradiční bosenské kuchyně. Zvládnete ji i vy

Begova Corba
Zdroj: Shutterstock

Begova čorba je zdaleka nejznámější polévkou v tradiční bosenské kuchyni. Jedná se o hustou polévku z kuřecího masa a okry s přídavkem zeleniny a bylinek. Jde o velmi silnou polévku, která se může podávat před hlavním jídlem, ale pro své nutriční hodnoty poslouží stejně dobře jako hlavní jídlo.

Původ jídla

Podle některých legend pochází tento pokrm od Osmanů, ale v Bosně se zabydlel a je součástí historie této země. Je to především slavnostní jídlo bosenské kuchyně. Ta je charakteristická pomalým vařením, kdy se jídla často vaří ve vlastní šťávě a chuť masa je vyladěna zeleninou, bylinkami a kořením.

Potřebné suroviny

Na přípravu polévky pro rodinný oběd podle worldfoodstory budete potřebovat: 2 kuřecí stehna, 2 větší mrkve, půl oloupaného celeru, 100 g okry, 1 vejce, 50 g zakysané smetany, lžíci mouky, sůl, pepř, mletý muškátový oříšek a citron.

Begova čorba je symbolem tradiční bosenské kuchyně. Zvládnete ji i vy
okra, zdroj: Shutterstock

Co je okra

Pro někoho může neznámá surovina představovat překážku a důvod, proč recept nevyzkoušet. Okra je semenný lusk původem z Etiopie, ale dnes se pěstuje v celé řadě zemí – spíše v horkém a vlhkém prostředí Nigérie, Indie, Pákistánu, Súdánu, Mexika nebo Kalifornie.

Okra je ovoce, jak uvádí tombouctou-food, ale konzumuje se jako zelenina. Světle zelené semenné lusky jsou vařené celé nebo nakrájené na plátky. Okra se nejčastěji používá v polévkách a dušených masech. Obsahuje sliz – látku, která při zahřátí působí jako přírodní zahušťovadlo.

V některých karibských oblastech je obalovaná a smažená, zatímco v jiných kuchyních je nakládaná, což je jeden způsob, jak snížit slizkou konzistenci. Jsou jí připisovány afrodiziakální účinky.

Begova čorba: Příprava

V hlubším hrnci se uvaří kuřecí maso a zelenina. Přidá se lžíce soli a vaří se, dokud maso a zelenina nezměkne. Doporučuje se vařit co nejdéle, aby šťáva ze zeleniny a masa pustila co nejvíce chuti.

Když jsou maso a zelenina uvařené, vše se přecedí. Scezený vývar se nechá na mírném ohni dál vařit. Maso se obere od kostí a natrhá na malé kousky. Zelenina se nakrájí na malé kousky. Ty se spolu s masem vrátí do vývaru a přidá se okra. Vše se 15 minut provaří.

To je právě ta doba na přípravu hladkého krému ze smetany, mouky a vajíčka. Pomalu se za stálého míchání přidá do polévky, která se zamíchá, aby byla rovnoměrně zahuštěná. Dochutí se pepřem a muškátovým oříškem. V misce nebo na talíři se může posypat nasekanou petrželkou a zakápnout čerstvou šťávou z citronu.

Zdroj: tombouctou-food.com, World Food Story, Delicious & Easy od Arduany

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz