Bazalka nachází stále větší uplatnění také v české kuchyni. Není se tak čemu divit, že ji pěstuje stále více lidí. Mít po ruce čerstvé lístky bazalky není na škodu, hodí se do celé řady pokrmů, do kterých dokáže vnést ten správný šmrnc.
Možná jste i vy propadli pěstování bazalky (nebo bylinek obecně) a nyní přemýšlíte, jak ji uchovat přes zimu. S tím vám můžeme poradit.
Co byste měli vědět o bazalce?
Bazalka se řadí mezi oblíbené a hojně pěstované bylinky. Má typickou vůni i nezaměnitelnou chuť, spadá do čeledi hluchavkovitých a zpravidla dorůstá do výšky dvaceti až šedesáti centimetrů.
Její využití sahá daleko do historie. Už po mnoho let je bazalka ceněna pro své léčivé účinky. Obsahuje vitamín C, nechybí v ní silice ani třísloviny a samozřejmě také řada důležitých minerálních látek.
Jak uchovat bazalku přes zimu?
Zatímco v létě se bazalce skvěle daří v záhonku nebo doma v květináči na okně, přes zimu je třeba vymyslet, kam s ní a jak ji uchovat.
Jednou z možností je naložit bazalku do oleje se solí. Díky oleji bude chuť této oblíbené bylinky ještě intenzivnější. Pokud jde o olej, doporučujeme vybrat panenský olivový olej.
A jak na to? Velmi jednoduše. Bazalku nejdříve omyjte, nechte ji důkladně oschnout. Poté si připravte čisté uzavíratelné sklenice, do kterých začněte skládat lístky bazalky. Vytvořte cca půl centimetrovou vrstvu lístků, poté přidejte špetku soli a postupně zalévejte olejem. Postupujte stejným způsobem až do chvíle, kdy bude sklenice plná. Sklenice s bylinkou skladujte v chladu.
Bylinku můžete zmrazit
Pokud chcete mít i v zimě bazalku kdykoli po ruce, zkuste ji zamrazit. Nasekejte bylinku nadrobno a nasypejte ji do formiček na led. Každé políčko poté zalijte olivovým olejem a vložte do mrazáku.
Tam nechte přes noc. Následující den vyjměte z tvořítka, kostky nasypte do uzavíratelného pytlíku a vložte zpět do mrazáku.
Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz, Lifee.cz, budejovice.rozhlas.cz
Autor: Natálie Kabourková