Batáty: Sladké brambory plné vitamínů s nespočtem využití. Před vařením je neloupejte

Zdroj: Shutterstock

Sladké brambory jsou především v posledních letech velmi rozšířené a stávají se součástí zdravé výživy. Co přesně našemu tělu ale vlastně přinášejí? A jakým způsobem je v kuchyni nejlépe zpracovat? Máme pro vás odpovědi.

Brambory obecně jsou pro zdraví velmi přínosné. Obsahují vysoké množství vitamínu C a B, hodně draslíku, hořčíku a železa. Batáty ale mají ještě něco navíc.

Zvyšují imunitu a podporují zdravý zrak

Oproti běžným bramborám mají batáty velké množství barviva, tedy flavonoidů. Obsahují hodně vitamínu A, díky čemuž jsou zdravé pro zrak a také velmi důležité pro naši pokožku, píše Eating Well.

Sladké brambory jsou dále plné antioxidantů, podporují tedy imunitu a mohou pomoci předcházet celé řadě nemocí. Jedna větší batáta obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky vitamínu A, uvádí WebMD.

Navíc oproti klasickým bramborám mají batáty méně sacharidů, a jsou proto méně kalorické. To je hlavní důvod, proč se často využívají jako příloha při dietách.

Nejlepší jsou vařené či pečené

Batáty se dají připravit na mnoho způsobů. Nejvhodnější je samozřejmě je uvařit, a to včetně slupky, pod kterou je nejvíce vitamínů. Dále se doporučuje také jejich pečení. Udělat se z nich dají i smažené hranolky, tam už je to ale se zdravím trochu složitější.

Pokud je budete dělat v oleji, budou sice křupavé a chutné, ale bude se jednat o kalorické a nepříliš zdravé jídlo. I hranolky nicméně můžete udělat v troubě nebo horkovzdušné fritéze a vykouzlit pokrm vhodný pro každého.

Sladké brambory se dají zpracovat klasicky do bramborové kaše, dá se z nich udělat salát, můžete je konzumovat v létě pečené v ohni. Mají celou řadu využití a každý si určitě najde svou cestu, jak je připravovat.

Zdroj: Eating Well, Very Well Health, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz