Batáty neboli sladké brambory patří mezi zeleninu, která u nás tak ještě úplně nezdomácněla, na druhou stranu je stále známější. Nejenže jde o chutnou kuchyňskou ingredienci, ale zároveň je velmi zdravá.
Původ povijnice batátové
Batáty jsou kořenové hlízy z rostliny známé jako povijnice batátová (Ipomoea batatas). Ta původně pochází ze Střední a severu Jižní Ameriky, v současné době ale roste také v dalších tropických a subtropických oblastech. V České republice sice doposud batáty mezi nejznámější zeleninu nepatří, ale v posledních letech se tato situace začíná měnit a povědomí Čechů o sladkých bramborách se zvyšuje.
Kde si sladké brambory pořídit?
Batáty nebyly ještě před časem v ČR úplně běžně dostupné, což už ale aktuálně neplatí. V současné době je mají ve své nabídce některé supermarkety a narazit na ně dokonce lze i v menších obchodech se zeleninou. Minimálně ve větších městech byste je tedy sehnat měli. Navíc si lze pořídit sazenice povijnice batátové. Pokud ji však budete pěstovat, vězte, že pokud klesne teplota pod 10 °C, je nutné ji přemístit do teplé místnosti.
Batáty v kuchyni
Sladké brambory mají sladkou chuť, což asi nepřekvapí. Jinak se ale vzhledem podobají „klasickým“ bramborám a podobné využití mohou mít i v kuchyni. Lze je tedy uvařit jako přílohu (ve vodě či v páře), ale také opéct. Můžete je také nakrájet na kostičky a udělat si z nich hranolky. Batáty je zároveň možné zapékat, a pokud si je pořídíte, získáte také novou ingredienci pro grilování.
Desatero správného grilování: nedělejte chyby, které se mohou projevit na chuti i zdraví potravin
Batáty z hlediska zdraví
Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, neboť obsahují mnoho účinných látek. Vyskytují se v nich vitamíny (A, B, C a E) a minerály (především železo), ale také škrob, sacharidy, vláknina a flavonoidy. Pokud byste ovšem sladké brambory chtěli konzumovat kvůli obsahu vlákniny, vařte je ve slupce. Batáty mají málo kalorií, zmínit musíme rovněž jejich antioxidační vlastnosti a zároveň kladný vliv na hladinu cholesterolu.
Zajímavosti o sladkých bramborách
- V současné době existuje přes 400 odrůd batátů, které se liší tvarem, barvou, ale třeba také intenzitou sladkosti.
- Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy.
- Ačkoli sladké brambory pocházejí stejně jako „klasické“ brambory ze Střední Ameriky a jsou jim podobné, botanicky příbuzné nejsou. Povijnice batátová je rostlina z čeledi svlačcovitých, zatímco lilek brambor patří mezi lilkovité rostliny.
- Sladké brambory se dostaly do Evropy společně s Kryštofem Kolumbem.
- V současné době je každoročně vypěstováno přes 110 milionů tun batátů. Jednoznačně největším producentem je přitom Čína.