Barvy a čerstvost v jednom. Vyzkoušejte crudités: francouzský předkrm plný zeleniny

Zdroj: Shutterstock

Čekáte hosty a hledáte na přípravu jednoduchý a přitom zdravý předkrm? Nebo máte chuť na lehkou a rychlou večeři? Zkuste místo klasické obložené mísy crudités – francouzský předkrm plný zeleniny.

Jednoduché a elegantní crudités je tradiční francouzský předkrm, který se skládá ze syrové zeleniny, kterou lze nakrájet na plátky nebo nechat vcelku. Crudités se podává s dipy, jako je vinaigrette, tapenáde, hummus nebo majonéza. Název crudités pochází z francouzského slova crudité, které znamená „syrový“.

V porovnání s talíři se sýry a uzeninami, které bývají poměrně homogenní, si s barevnou zeleninou můžete mnohem více vyhrát. Můžete si také pohrát s tvary, když vedle koleček okurky umístíte dlouhé proužky mrkve. Pro maximální efekt přidejte alespoň 3 až 4 druhy zeleniny.

Na talíři crudités může být strouhaná mrkev, kolečka rajčat, zelené fazolky, červená řepa, ředkvičky, olivy, nakrájený fenykl, plátky celeru, dušený nebo syrový květák, nakrájená zelená nebo červená paprika, hrášek, meloun… zkrátka cokoli, co vás napadne.

Recept na crudités

Variant crudités existuje nepřeberné množství. Pokud nevíte, kde začít, zkuste třeba recept z webu The Mediterranean Dish. Potřebovat na něj budete hrášek, cherry rajčata (nakrájené na půlky), papriky (nakrájené na proužky, bez semínek), mrkev (kolečka), ředkvičky (rozčtvrcené), okurky (kolečka), vařenou řepu (plátky) a sýr (např. feta nebo mozzarella).

Dále můžete přidat olivy, pickles nebo nakládané houby. Jako dip můžete zvolit jogurtový dip s vlašskými ořechy.

Příprava jogurtového dipu

Jogurtový dip připravíte z 2 hrnků baby špenátu, soli, 2 hrnků řeckého jogurtu, ¾ hrnku vlašských ořechů nasekaných nadrobno, 1 stroužku namačkaného česneku, 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 lžičky sušené máty, černého pepře a extra panenského olivového oleje.

Špenát blanšírujte. Přiveďte k varu hrnec osolené vody. Připravte si misku s ledovou vodou a mějte ji poblíž. Do vroucí vody přidejte špenát a vařte 10 sekund. Přendejte špenát do ledové vody a nechte jej několik minut vychladnout. Dobře jej slijte a vyždímejte přebytečnou vodu.

V míse smíchejte blanšírovaný špenát, jogurt, vlašské ořechy, česnek, citronovou šťávu, petrželku a mátu. Přidejte pořádnou dávku soli a černého pepře. Hojně pokapejte extra panenským olivovým olejem (asi 2 polévkové lžíce). Promíchejte. Podle chuti přidejte koření.

Aranžování crudités

Na velký talíř nebo prkénko položte na jednu stranu malou misku s dipem. Na talíř naaranžujte zeleninu a vyplňte místa kolem dipu (misky). Aby talíř vypadal ještě lépe, poskládejte vedle sebe zeleninu odlišných barev. Mezery na talíři vyplňte zbývajícími ingrediencemi (např. olivami, sýrem nebo houbami).

Zdroj: Taste Atlas, The Mediterranean Dish, Snippets of Paris, The Everyday French Chef

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz