Bánh khọt jsou lehké a jemné s křupavým zlatým těstem, které vydává příjemný zvuk při kousnutí a rozplyne se na jazyku. Zážitek je umocněný, pokud se křupavá dobrota zabalí do listu salátu či zelí s čerstvými bylinkami.
Tradiční rodinné jídlo
Tyto palačinky (nazývané také koláčky) jsou oblíbenou delikatesou vyráběnou doma. A chutnají vždy fantasticky. Lze je také různě plnit, vždy podle chuti.
Zabalené do salátu nebo rýžového papíru poslouží i jako rychlé pohoštění pro návštěvy. Jídlo jako bánh khọt je symbolem domácí pohostinnosti a rodinného štěstí.
Oblíbenost je daná hlavně variací použitých surovin
Oblíbenost jídla je částečně daná nejen tradicí, ale i množstvím variací, které tento pokrm má. Například vnější okraj může být křupavý, ale vnitřek měkký, až mazlavý. Do takové měkké varianty se používá jako náplň kokosový krém, díky kterému jde o poměrně syté jídlo.
Tento měkký typ se připravuje s mnohem menší dávkou oleje, který se používá jen proto, aby se těsto k nádobí nepřilepilo.
Další křupavější varianta je oblíbená i ve vietnamských restauracích a podává se s čerstvými bylinkami a klasickou omáčkou. Křupavé kousky jsou smažené na vysoké vrstvě tuku.
Náplně a polevy jsou většinou závislé na rodinných zvyklostech, které se předávají z generace na generaci. Palačinka chutná dobře s krevetami a krémovou kokosovou polevou. Krevety lze nahradit použitím vařené olihně, která je marinovaná a nakrájená na menší kousky. Výbornou variantou je i křepelčí vejce, která se umístí doprostřed malé palačinky nebo fazole mungo.
Poněkud bohatší variantou je náplň z kořeněného vepřového masa, které se moc neliší úpravou od naších mas, má ale výraznější kořeněnou vůni a především se do něj hojně přidává citronová tráva, která zajímavým způsobem zvýrazní jeho chuťové vlastnosti.
Neodolatelné lákadlo pro turisty
Bánh khọt je pro turisty velkým lákadlem. Shodují se na tom, že tento pokrm stačí jednou v životě ochutnat a jeho chuť zůstane v paměti po celý život. Přestože jde o jednoduchý pokrm, ve vietnamské kuchyni má své čestné místo.
V restauracích se většinou na menším talíři podává porce, která zahrnuje 5 až 6 mini palačinek, které jsou doplněny listy zeleniny (salát, zelí) a sladkokyselou rybí omáčkou, která se připravuje fermentací ryb. Zlatavá palačinka kontrastuje s přiloženou zeleninou a je těžké odolat a neochutnat.
Bánh khọt je specialitou města Vũng Tàu, které se nachází na jihu země. Nejoblíbenější pouliční jídlo se vyrábí z rýžové mouky, kukuřičného škrobu, kurkumy, kokosového krému, jarní cibulky, krevet a fazolí mungo.
Domácí příprava není složitá
Jde o suroviny, které se dají běžně koupit i u nás. Pro domácí přípravu je zásadní dobrá rýžová mouka. Kukuřičný škrob se do těsta přidává proto, aby výsledná textura palačinek byla křupavější. Kurkuma se přidává pro svou barvu, kterou obarví těsto. Příliš velké množství může způsobit nahořklou chuť. Fazole mungo se namočí den předem a poté se připravují v páře, dokud nejsou měkké. Kokosový krém dodává těstu bohatost. Krevety se uvaří.
Zdroj: wokandkin.com, beyondsweetandsavory.com, yeutre.vn
Autor: Lída Kropáčková